Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика, която генерира корупция. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов взе участие във форума на Предприемачи – ГЕРБ, където коментира с какво държавата може да помогне на бизнеса.

Проблемите на бизнеса – сива икономика и съдебна власт

Премиерът заяви, че в сивата икономика се генерират между 1,5-2 милиарда лева. "Това убива родното производство, като вкарват китайско месо. Заради синият език беше спрян износът на животни от България", категоричен е Борисов.

Според него "бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели".

Той подчерта, че България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по Обществените поръчки.

"Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система", заяви Борисов. Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, но в България делата се точат с години. Според него такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система.

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии…", каза премиерът.

"Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", посъветва Борисов делегатите.

"Опитваме се да рехабилитираме всичко, което е провалено. 4 години не дадох една банка да се срути в най-тежката финансова криза в света. Свърши кризата и те събориха банката. Над 3, 5 млрд. лв. от декември сме изплатили на вложителите в КТБ. Представете си три магистрали "Хемус" на едни ролки и да влизат, и да потъват в морето, за бизнес, за предприемачите. За да си представите какво се е случило докато ГЕРБ искаха да го унищожат. Целта беше да ни няма", категоричен бе той.

За финансовото състояние на държавата

Премиерът заяви, че към месец март страната има излишък от 145 млн. лв. "Не се гласете да ги похарчим - 50 дадохме за Коледа, сега за Великден - 50, а и трябва да пълним дупката в бюджета. Над 820 млн. лв. за тези три месеца са повече приходите в държавата. Това няма да го спираме. Надявам се към края на годината да минем 1,2 -1,3 млрд. лв., което ще бъде огромна помощ за всички нас", каза Борисов. Той обеща защита за родните производители и по-големи приходи, и прогнозира, а също така прогнозира, че дефицитът ще бъде 2,8%

Не гледайте Румъния

"Като казват - вижте в Румъния какво правят, в България това го правим - колко министри бяха арестувани, влачени, премиери, дори. После се оказва, че всички са най-чисти. Не се подвеждайте по Румъния, ние трябва да гледаме както е в Германия и Холандия. Това са държави, където върховенството на закона е безапелационно. България е минала през това, на нас сега ни трябва малко спокойствие", заяви Борисов.

Европарите

Премиерът Борисов обяви, че правителството му е пуснало всички европейски фондове само за една седмица. "Това е политическо решение. Не сме станали за една седмица по-добри, просто на едните не им вярваха, а на нас ни дадоха този политически шанс и някъде 5-6 млрд. да разплатим тази година", убеден е той.

За спряния "Южен поток" и Третия либерализационен пакет

"Южен поток" щеше да стане, просто и неговият малък шанс, че попадна на правителството на Пламен Орешарски, на тези лакомници, които решиха по брутален начин да излъжат руснаците и европейците. Нито едните са лесни за лъгане-хванаха ги, нито другите. Една година се загуби и дойдоха и други времена в момента", добави Борисов.

Според него било ясно, че Третият либерализационен пакет и изискването на Брюксел не са заповеди, а задължения за всяка една страна-членка. Когато в Унгария, когато не се съобразиха ЕК им спря ядрената централа. Трябва ли и ние да я докараме до там-не, запита угрижено премиерът.

Санкциите

Борисов подчерта, че България е твърдо евроатлантически ориентирана страна. "Това е цивилизован избор, който България е избрала много преди нас. Лоялен член сме на НАТО и ЕС", посочи премиерът и в същото време отбеляза, че ние не може да се радваме, че има война и санкции. "Винаги моята политика е била да се разберат и санкциите да отпаднат. Така или иначе загинаха хиляди хора и продължават да гинат и санкциите ги държат като инструмент за натиск това да спре", каза Борисов.

Той е убеден, че в момента, в който и двете страни разберат, че това е пагубно и за техните държави, и за Европа, това ще спре. "Ние не сме се карали и не сме направили нещо, за което да се чувстваме виновни", каза премиерът.

Дама президент

"Говорихме си с мъжете министрите, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. Пак да пишат една седмица какво съм имал в предвид, да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата", оплака се Борисов. "Има 250 партии, направете една партия, елате да се преборим, да видите лесно ли се печелят гласове, лесно ли хората се събират", прикани той антрополози и социолози.

Към края на речта си Борисов даде и заръки на подчинените си министри: "Лили, обличай лилавото якенце и надолу по Тракия, Данче - на Искъра, Горанов-ти да смяташ".