"Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели". Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Министър-председателят взе участие във форума на Предприемачи – ГЕРБ. Той коментира с какво държавата може да помогне на бизнеса.

"България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по Обществените поръчки. Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система", заяви Борисов. Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, но в България делата се точат с години. Според него такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система.

"Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии…", каза премиерът.

"Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", посъветва Борисов делегатите.

Предприемачи ГЕРБ провеждат Общо събрание в НДК. На мероприятието присъстват делегати от цялата страна, представители на ПП ГЕРБ от местната, законодателната и изпълнителната власт, както и членове на Европейския парламент.

Участниците във форума бяха приветствани от председателя на НС Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова.

Цел номер едно пред ГЕРБ е победа на предстоящите местни избори тази година. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

"За годините, които ГЕРБ се утвърди като управляваща, като партия номер 1 в многопартийната система на България всички наши секторни подразделения - Младежи ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ, Жени и Предприемачи ГЕРБ – имат заслуги за всички наши изборни победи. Убедена съм, че така ще бъде и занапред", каза Цачева. "Вие, представителите на малкия и средния бизнес имате най-важна роля за предстоящите местни избори. Като работодатели реализирате онези политики, които са ангажимент на правителството като цяло. Законодателната власт очаква от предприемачите инициативи така, че НС да направи по-работещи законите, които имаме, за да няма административни и бюрократични пречки пред бизнеса", добави тя.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че градовете няма как да се развиват без бизнеса. Успяхме заедно да преведем градовете си през тежката криза. Последните изследвания показват, че София е на 30-то място с най-бързо икономическо развитие за 2014 г., отбеляза тя.

Цветан Цветанов каза, че предстоят важни избори след няколко месеца."Нека се обръщаме към всички тези, които могат да бъдат потенциални наши партньори и биха дали доверието си за ГЕРБ за предстоящите избори. Партията трябва да бъде гръбнакът за държавността, която всички очакваме. Всяка друга партия завиждат на потенциала, изграден в ГЕРБ. Това е армията от достойни българи г-н Борисов", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Средният и малкият бизнес е гръбнакът на икономиката. Той разчита и на това, което предлага европейската солидарност. Силата на ГЕРБ е това, че освен чисто партийно в голямата си част новият председател на Предприемачи - ГЕРБ трябва да засили връзката с неправителствения сектор, с него може да стигнем до всеки, който имат потенциал, и могат да развиват средния и малък си бизнес", каза още той

Цветанов добави, че това ще бъде цел на ръководството на ГЕРБ е да обиколят цялата страна, да направят поредица от срещи. Силата на ГЕРБ е, когато има своите хора по места, изградени структури, депутати и общински съветници, смята той.

На форума днес ще бъде представен отчет за дейността и ще бъдат избрани нов председател на организацията и членове на Националния изпълнителен съвет на Предприемачи ГЕРБ.