92 нови навеса и 27 павилиона са поставени до момента в Русе от концесионерите на спирките „Национална агенция за разпространение“ и „Фактор плюс“. Това е повече от предвидените 30% за подмяна през първата година от договора с Общината, отчете Георги Йорданов, който представлява концесионерите в Русе. Той отбеляза още, че едновременно с това фирмите са благоустроили и голяма част от тротоарите около спирките, дори повече от реалния им ангажимент.
От всички 260 спирки навеси ще има на 230. На останалите, които се ползват само за слизане, по трасето на 10, 16 и 33 линии например, няма да има, защото там обикновено пътниците не чакат автобус.
До момента концесионерите са вложили около 1,6 млн. лева, а в рамките на 3 години инвестициите трябва да стигнат 2,5 млн. лева. Една спирка излизала между 12 000 и 18 000 лева. Цялата изградена инфраструктура ще остане на Общината, а след третата година фирмите ще й плащат и концесионна такса в размер на 150 000 лева. Според Георги Йорданов настилките около спирките се поправят поетапно и се съгласуват с общинските власти.
Старите метални конструкции, които концесионерите махат, отиват на склад в „Комунални дейности“. Тези, които са в добро състояние, ще бъдат монтирани по селата, обясни шефът на дирекция „Икономика и управление на собствеността“ Нели Миткова. Тя добави, че засега изпълнението на концесионните договори върви без проблеми, а концесионерите се съобразяват с изискванията, които им се поставят.
След многобройни жалби от русенци са взети мерки за разширяване на някои спирки и затварянето им откъм страната на движението, за да се предпазват чакащите от сняг и вятър. Но сега има оплаквания, че така пък не се вижда кой номер тролей или автобус идва. Затова от администрацията обясниха, че при реализацията на проекта за интегриран градски транспорт ще бъдат поставени електронни информационни табла и хората ще чакат само от 3 до 8 минути. Моделът на спирките няма да се променя, но са взети мерки те да не текат при дъжд, коментира и инж. Мирослав Дяков, който отговаря за техническата поддръжка и строителството от страна на концесионера.
От администрацията и фирмите коментираха и друг проблем - забавеното изграждане на някои спирки. Те обясниха, че това се дължало на старите наематели, които се бавели да махат своите спирки и павилиони и да предадат терените на Общината. Често ги предавали в много лошо състояние и привеждането им в приличен вид било за сметка на концесионерите.
На въпрос на „Утро“ какво ще се случи с емблематичната спирка до църква „Св.архангел Михаил“ на бул. „Липник“, която е точно копие на историческата Стъклена будка в центъра на Русе, премахната преди десетки години, Миткова отговори, че засега няма яснота. Договорът на сегашния й наемател изтича следващия месец и концесионерите търпеливо изчаквали този срок. Нели Миткова обясни, че ще се търси положително решение за емблематичната за града конструкция. За тази цел има създадена комисия, която ще излезе с предложение до кмета.
Наемателят на спирката Ставров, който преди години по своя инициатива реализира проекта на арх. Цвети Русинов и с подкрепата на „Утро“, коментира, че би било много жалко паметта на Русе да бъде с лека ръка затрита. Той напомни, че през 2012 година в наша публикация от администрацията са обещали, че Стъклената будка в „Здравец“ и още 2 други емблематични конструкции ще бъдат запазени чрез споразумение с концесионерите. Едната от тях обаче вече я няма.


Слагат химически тоалетни на крайните спирки в Русе

Химически тоалетни ще бъдат разположени в различни стратегически точки на града, съобщи общинският директор Нели Миткова.
Задължително част от тях ще бъдат поставени на крайните спирки на градския транспорт, които са приблизително 12 броя. Целта е те да се ползват от гражданите и шофьорите.
Проектът за разположението им е възложен на работна група и до пролетта той трябва да се реализира, увери Миткова. Тя подчерта, че в Общината имало много жалби от русенци, че в града липсват обществени тоалетни.
Приципно идеята за мобилните тоалетни е практична и необходима, но от гледна точка на хигиената изглежда доста рискова. Дано само не провокираме чешкия скулптор Давид Черни за нова тоалетна инсталация.