Делото срещу 38-годишния Пламен Петров да се върне за ново разглеждане на първа инстанция и да се измени тежкото му обвинение в убийство в по-лека квалификация - причиняване на смърт по непредпазливост. За това пледира вчера пред Апелативния съд във Велико Търново адвокатът на бащата-убиец Славчо Славчев. 
В края на януари прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за погубването на 7-годишната Пламена от собствения й баща. Петров обаче бе осъден от Русенския окръжен съд на 16 години затвор с мотива, че той не е убил дъщеря си умишлено, не е искал да затрие живота й, напротив - притекъл й се дори на помощ след множеството удари с ръце, метла, точилка и крака. Но ударът в гърдите на детето бил фатален и пръснал сърцето му.
Служебният защитник на бащата за пореден път оспори заключенията на експертизата, че Пламен е вменяем и е просто тежък психопат, и подчерта, че той е болен човек. Затова Славчев настоя за назначаване на допълнителна експертиза и разпит на лекарка от Психодиспансера, която през годините е преглеждала и наблюдавала здравето на Пламен.
Адвокатът на съпругата на Пламен пък помоли магистратите на втора инстанция да потвърдят оправдателната присъда на Емилия. Тя бе обвинена, че не се е притекла на помощ на 7-годишната Пламена, макар че е била свидетел на побоя. Съдът в Русе обаче я призна за невинна, като подчерта, че ако се е намесила, е имало риск агресията на Пламен да се насочи и към нея.
Какво ще е решението на казуса на съдиите на втора инстанция ще стане ясно в срок до 1 месец.