Пиано битка сътвориха на сцената в зала „Филхармония“ младите немски пианисти Андреас Керн и Паул Цибис, като заедно с атрактивните подходи показаха недвусмислено майсторско владеене на рояла. Творби на Шопен, Шуберт, Дебюси, Мусоргски и други известни композитори са в основата на тяхното „състезание“, а след всеки „рунд“ - след всяко изпълнение, публиката си избираше за кого да гласува: за белия или черния изпълнител, според саката на музикантите.
Игра на пинг понг и свирене с една ръка, енергични диалози, достигащи до откровено музикално „спречкване“ и надсвирване, пряко включване на зрителите в атрактивния концерт - всичко това бе посрещнато с нарастващо одобрение, което накрая премина в неудържим аплауз.
След като през петте „рунда“ зрителите присъждаха победа ту за Андреас, ту за Паул, в шестия „рунд“ двамата пианисти свириха със завързани очи и за окончателен победител бе признат „белият“ Андреас Керн.
Сега ще ви изсвиря една пиеса, която вероятно никога не сте чували, каза той и след първите акорди засвири и запя „Моя страна, моя България“ под буря от аплодисменти. 
Публиката в Русе е страхотна, изпълнявали сме тази програма на много места в Европа и в Азия, но за първи път на обичайния ни въпрос творби на кой композитор да интерпретираме получаваме в отговор толкова много фамилии на класици, казаха Керн и Цибис след концерта.