Снимките на документалния филм с работно заглавие „Пианото на Шостакович“ вече започнаха. Продукцията е  по проект на Русенска опера, финансиран по програмата за малки художествени проекти на Община Русе.
Идеята е да се представят гостуванията на големия руски композитор Дмитрий Шостакович в Русе, като нишката, която преминава през филма, е свързана със загадката точно на кой инструмент Шостакович е изнесъл своя концерт през 1958 година.
„Това е един екип от млади хора, които работят по филма. Снимките всъщност започнаха в София, защото има възрастни русенци, които са били свидетели на тези събития, участвали са в тях, и живеят в момента в София - като акад. Васил Казанджиев, оркестранти, хора, които са били деца и са присъствали на репетициите през 1965 г. на операта „Катерина Измайлова“. Намериха се доста свидетели, най-вече от средите на оркестъра на Русенската филхармония и Русенска опера, които са преки участници в концертите и спектаклите на творбите на Шостакович“, сподели пред Русе Медиа директорът на Русенска опера Пламен Бейков.
Екипът събира своите свидетелства на различни места. Сред тях са читалището в Николово, където дълги години се смяташе, че е съхраняван роялът, на който е свирил Шостакович. В процеса на издирване на документи са се появили и други версии, за които ще разкаже продукцията. Във филма участва и младият пианист Николай Димитров, който е един от последните музиканти, изпробвал звука на инструмента в Николово. Негово изпълнение от архива на Русе Медиа също ще бъде включено в продукцията.
Снимки вървят и в Пиргово, където Шостакович е гостувал заедно с Тихон Хренников и откъдето има запазени документални кинокадри.
„Нашият стимул се подхрани от изложбата „Дмитрий Шостакович в България“, която направихме миналата есен на фестивала „Мартенски музикални дни“. Там попаднахме на фотографии и документи, които са подозрително доста оскъдни. И ориентирайки се по тях, по паметни книги, където Шостакович е оставял своите впечатления, по материали от тогавашната преса, набелязахме местата и малко по малко се намериха свидетели, за които ние дори не подозирахме“, каза още Пламен Бейков.
Филмът ще засяга не толкова тясно професионални моменти от концертната и композиторската дейност на Шостакович, а по-скоро ще бъде едно вникване в емоционалните преживявания на хората от съприкосновението до голямата личност на Шостакович и тяхното отношение като творци. Очаква се продукцията да е готова до края на годината.