Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

Един криминален сговор, довел до изумителни с наглостта си имотни измами, се разпада по необикновено жесток и садистичен начин. Прекратява го мозъка на схемата - бившия председател на младежката организация на СДС Юлиян Спасов. Той се впива в синята вълна, когато партията е на власт в края на 90-те години на миналия век и е част от оня мътен поток, станал известен с общото име клиентелисти. Постът, макар и на пръв поглед маловажен, му дава достъп до важни хора и още по-важна информация, позволява му да надникне зад кулисите и да види как живеят хората с пари и възможности и в крайна сметка го изкушава да стане един от тях. Но не с труд, упоритост и талант, а с няколко бързи престъпни удара.  
Е, в този случай справедливостта успява да вземе връх и така се стига до нашумялото преди години мегадело „Юлиан Спасов и сие“ за присвояване на апетитни имоти в Русе с фалшиви нотариални актове. Но никой не предполага до какво ще доведе съдебното дирене. 
А резултатът е кървав, зловещ и труден за разбиране от нормалния разум
Резултатът е изключително бруталното убийство на Иван Михайлов, погубен от ръката на съпроцесника си Юлиян Спасов.
За това злодеяние на бившия партиен активист с престъпен ум е писано много, но за пръв път излизат толкова показателни подробности, които разкриват не само механизма на престъплението, но и психологическия профил на убиеца Спасов.
Да започнем отначало.
На 11 март 2013 часа, понеделник, в 17.30 часа в оперативната дежурна част при Областната дирекция на МВР в Русе е подаден сигнал за инцидент в апартамент на бл.“Скъта“, вх.1, ет. 4, на ул.“Чипровци“ №1, собственост на 69-годишния Иван Тодоров Михайлов. На място отива екип на Второ РПУ и разбива вратата на жилището със съдействието на съседи. В хола е намерен падналият по очи труп на Иван Михайлов с множество кървави петна около главата. При огледа от съдебен лекар се установява, че на тила на Михайлов зеят четири прободни рани от нож. Още толкова има по челото. Част от ударите са толкова силни, че острието пробива черепа и прониква в мозъка, а при един от тях дори излиза през гръкляна. Освен това по брадата му
има следи от мъчения с електрошок
Смъртоносната рана обаче е нанесена в гръбначния мозък.
Трупът е увит в килим, от който се подава дясната ръка, стиснала газов пистолет „Еконт“ с шест халосни патрона.
На масичката са открити 4400 евро и 2400 лева и документи за собственост на имоти.
До жертвата е заварен 39-годишният Юлиян Спасов, който вече е регистриран на адрес в София и поне формално се води столичанин.
По всичко личи, че екзекутолът е заварен на местопрестъплението, но дори и очевидните на пръв поглед неща трябва да са подплатени със солидни доказателства, за да издържат обвиненията в съда и престъпникът да си получи заслуженото.
Така 
започва реконструирането минута по минута на последните часове на жертвата
Установени са свидетели, които оказват безценна помощ и благодарение на показанията им криминалистите сглобяват пъзела.
Юлиян Спасов влиза във входа на жертвата около 8.30 часа, след като входната врата му отваря един от съседите. Младият мъж се качва до апартамента на Михайлов и звъни на вратата. Домакинът отваря и го пуска вътре, а около 11 часа съседите от долния етаж чуват отчаяни викове за помощ. Те отиват до жилището на Михайлов, но на позвъняването на вратата му никой не им отваря. Внезапно виковете секват и настава пълна тишина. 
Въпреки отчаяните вопли на Михайлов, съседите не се обаждат веднага в полицията. Вероятно решават да не се замесват в проблемите на комшията, за който е известно, че има сериозни премеждия с правосъдието и из блока се шушука, че скоро може да гледа света през малко прозорче с дебели решетки. Но съвестта ги гложди, защото не могат да се отърсят от отчаяните викове -
писъци на човек, който се прощава с живота
и отчаяно до краен предел търси помощ и избавление. Затова към 17.30 отново отиват на вратата на Михайлов и звънят упорито. И отново никой не им отваря. Следва обаждане в полицията.
Така започват вледеняващите открития на бързо насъбралите се на място криминалисти.
На етажната площадка между 3 и 4 етаж е намерена оставена раница, в която са натъпкани трион, електрошокова палка, нож, тиксо, чук, гъба, чували, писалки за инсулин и киселина. Намерените консумативи за диабетици веднага издават, че раницата е на инсулинозависимия Спасов.
При обиска на бившия син комсомолец се установява порязване на левия показалец и кървави петна по чорапите. Изследването им показва, че групата на откритата кръв по чорапите съвпада с тази на убития Михайлов. В джобовете на Спасов са намерени касови бележки от магазини в София, което подсказва на криминалистите, че той е 
купил инструментите още преди да тръгне от столицата
с намерението да убие Михайлов, после да разфасова трупа и да го изнесе от блока в чували до паркираната пред сградата кола, с която идва в Русе. 
Първоначално Спасов е задържан за 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура по обвинение за умишлено убийство по особено жесток начин, а след изтичане на този срок е оставен за постоянно в ареста от Окръжния съд.
По време на разпитите се разбира, че палачът е направил хитър опит да си създаде алиби, което впоследствие сам е провалил. Спасов оставя двата си мобилни телефона в дома си в София, където го чака негов приятел. Друг приятел пък е инструктиран да звъни от време на време и да се провеждат разговори. Това според заразения с престъпни планове ум на преселилия се в София русенец ще бъде неоспоримо доказателство, че по време на кръвопролитието е бил в софийското си жилище. И кой знае как би могло да бъде използвано това алиби от някой ловък адвокат, ако то не е рухнало заради заварването на Спасов до жертвата му.
Остава да виси въпросът защо така фатално са се скарали бившите ортаци
Този ребус също е решен бързо. Установява се, че само след няколко дни, на 15 март, на Иван Михайлов и Юлиян Спасов предстои явяване на поредното дело във Върховния касационен съд по наказателно дело за измама с държавен имот на ул.“Александровска“ 61 в Русе. Това е магазин на най-желаната търговска улица в града, престъпно заграбен от Михайлов, но по измислен от Спасов начин и с изготвени от него фалшиви документи за реституция.
Така основната версия на криминалистите е, че убийството е свързано със спорове около вървящото към финал наказателно производство. По този случай двамата са обвиняеми по дело №650 от 2004 година на Окръжна следствена служба. Обвинението спрямо Спасов е по чл. 309 от НК за документна измама, а срещу Михайлов - по чл. 211 от НК за измама в особено големи размери.
През ноември 2012 година Великотърновският апелативен съд признава Иван Михайлов за невинен в измамата, а присъдата на Юлиян Спасов от 5 години затвор, който е обвинен и в серия други престъпления, се стапя на 2 години условно.            
Мегаделото, което се точи от 2006 година насам, трябва да свърши именно на 15 март, петък, в последната възможна инстанция ВКС. 
Фактите по него са ясни, доказателствата са неоспорими
и единственият логичен изход от процеса е осъдителна присъда за Спасов, под въпрос е съдбата на Михайлов. За да спаси кожата, възрастният мъж решава да разкаже кой каква роля има в имотната афера, а това не влиза в плановете на Юлиян, който между другото е живо доказателство на максимата, че външният вид често лъже. Бившият син комсомолец изглежда като тесногръд задръстеняк, а всъщност под тази маска се крие хищник с неутолима жажда за плячка.
Но плячката е на път да му се изплъзне, защото делото, което държавата води за имота на „Александровска“ 61, е към своя край, а на всичко отгоре съдружникът в измамата не крие, че се кани да стовари всички криви дърва на гърба на Спасов. И това се оказва фатално за възрастния мъж. 
Младият му съучастник се подготвя да го ликвидира, да нареже трупа и да го разхвърля на различни места
така че никога да не бъде открит, но пъкленият му план се проваля първо от настъпилия нервен срив и второ и силните викове на жертвата, привлекли съседите и осуетили намеренията на Спасов да изчака прикритието на дълбоката нощна тъмнина, за да разфасова и изнесе жертвата от дома й.
По делото за убийството на Михайлов Окръжният съд в Русе постановява Спасов да влезе за 25 години в затвора при строг режим. Той обаче обжалва с мотива, че убийството било извършено не с предварителен умисъл, а в състояние на афект.
Но номерът на изживяващия се като велик комбинатор убиец не минава заради откритите в джобовете му касови бележки за покупка на оръдията на подготвяното престъпление. В крайна сметка Апелативният съд във Велико Търново потвърждава присъдата, а след него в началото на този месец това прави и Върховният касационен съд. Мотивите на върховните магистрати са, че високата обществена опасност на Спасов е още от младежките му години, когато той е изключван като студент по право след злоупотреба с документи и фиктивното му представяне като дипломиран юрист и адвокат. Диабетът, заради който той иска по-леко наказание, не е нито смекчаващо вината обстоятелство, нито пречка да си изтърпи 25-годишната присъда.