43 фирми от Русенско ще бъдат проверени от НАП, тъй като в годишните си финансови отчети са посочили, че държат нелогично високи касови наличности, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. Ревизиите трябва да установят дали парите са наистина в касите на дружествата, или това са суми, които се водят само на хартия. До такива машинации прибягват собственици на фирми, които прибират в джоба си част от печалбата за лични разходи, без да заплащат дължимия при това данък дивидент в размер на 5%.
Засега НАП се ограничава в проверките на по-големи фирми, които отчитат касови наличности над 100 000 лева. Това са 2100 компании от цялата страна. При 271 от тях проверяващите вече са установили несъответствие за близо 216 млн. лв. В 33 от фирмите данъчните са открили необосновани липси на средства на обща стойност почти 27,8 млн. лв., като при тях проверката продължава. 
Наред с контролната кампания на място общо 11 588 рискови дружества са получили електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. 
Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново.