Русенски ученици изсветлиха над 100 000 лв. от сивата икономика, като при свои покупки са изисквали от продавачите фискални бонове, съобщиха от НАП-Русе. За да участват в ежемесечната лотария с примамливи награди, те са регистрирали номерата им във Фейсбук-играта на НАП „Парола касова бележка“. 
Новите познания на децата и желанието им да участват в играта на данъчните вече са започнали да изнервят някои русенски търговци, казаха от НАП. Един ученик разказал на лекторите, че поискал фискален бон, а не междинен, какъвто му дали, след като с приятели платили сметката в една кафетерия. Сервитьорката обаче му се троснала „На теб пък за какво ти е фискален бон - на данъчен ли ще се правиш!?“. Отговорът я втрещил, защото цялата група ученици решили да поискат фискални бонове поотделно за всяко от поръчаните кафета и сокове с кроткото и ясно обяснение, че им трябват за участие в лотарията на НАП, а и законът ги задължава.
От началото на тазгодишната кампания „Влез в час с данъците“ на приходната агенция и Министерството на образованието юношите от региона са регистрирали над 13 000 касови бележки на нейната фен-страница на обща стойност близо 100 000 лв. Само от началото на март са регистрирани 5600 бележки. Тази активност съвпада с масираното провеждане на лекции в училищата от служители в офиса на НАП в Русе за същината на данъчното облагане и осигурителната система в страната. През февруари с мултимедийната презентация се запознаха ученици от СОУ „Възраждане“ и ПГ по дървообработване, а през този месец в занятията участват и абитуриенти от МГ „Баба Тонка“ и ПГ по механотехника „Юри Гагарин“.