Със сигурност поемата "Септември" на Гео Милев е "трудносмилаема" за учениците.
Не и за тези във Френската гимназия в Пловдив. За да привлече вниманието им, учителят по литература Атанас Пирянков прибегнал до нестандартен метод - направил рап версия на "Септември". Изпълнението му трае около 17 минути и се възприема с възторг не само от учениците, но и от колегите на Пирянков в гимназията, включително директорката.

"Септември" не беше любимата поема на моите ученици, но пък винаги е била любимата на учителя им", започва с усмивка разказа си пред "България Днес" Атанас Пирянков. Връща се във времето, когато той самият бил в 12-и клас. "Още оттогава слушам много рап. Но истински рап, от корените. Установих, че този рап, който възниква в Ню Йорк, в гетото, по никакъв начин не се различава от естетиката на поетите експресионисти. И двете са въздействащи, протестират срещу мизерията и управляващата класа, отличават се с накъсан ритъм. И в двете има пророчески тон", допълва учителят по литература.

Категоричен е, че освен "Септември" и стихотворението "Песен за човека" на Никола Вапцаров други произведения в българската литература не търпят рап версия. При тези обаче всичко си идвало на мястото. И именно рапът бил спасението съвременните ученици да им обърнат внимание.

"Преди три години урокът ми върху "Септември" по стандартния начин не се получи. И реших да рискувам. При първото рап изпълнение започнах без предупреждение. Исках да грабна вниманието на учениците с нещо неочаквано. Първите 2-3 минути имаше смях. Но след 5-ата минута муха да бръмне в класната стая, се чуваше", признава Атанас Пирянков.

Почти три години той преподава поемата "Септември" чрез рап, без никой освен неговите класове, да разбере. Едва в началото на 2015-а колегите му научават. Една от учителките, която също преподава на 12-и клас в пловдивската Френска гимназия, предлага на Пирянков да изнесе рап литературния си урок и в нейните часове. След разговор с директорката решават да слеят два класа и да направя изпълнението като открит урок.

"Дойдоха и други колеги. Някои ме поздравиха, други бяха умерени. Самата директорка беше въодушевена. За нея най-важното беше, че докато следеше реакцията на учениците, не видя нито една отрицателна", разказва учителят рапър.

Пирянков е категоричен, че няма да запише клип, който да се разпространява в интернет. "Мой приятел се пошегува, че е крайно време да почна да вземам хонорари", смее се учителят. Не се бие в гърдите, че пръв е открил, че "Септември" става за рап. "Чух, че преди време млада рап група правила нещо подобно. Не съм ги слушал", обяснява Пирянков. Негови бивши и настоящи ученици споделят, че с похватите на модерната култура той винаги успява да грабне вниманието им - дори и с най-тежките произведения. Така станало и с "Илиада" на Омир.

"Атанас Пирянков ми беше учител само 1 година, но остави много по-трайни спомени от други свои колеги. Той разбира, че трудният материал може да стане по-атрактивен, и майсторски вплита елементи от модерната култура в изучаването на произведения, писани преди много години", сподели бившата ученичка на даскала рапър Ива Стоянова. "Все още си спомням как направи паралел между „Илиада“ и актуалния тогава филм "Троя", каза тя.

Пирянков също помни този паралел. "Ще се изразя грубо, но филмът "Троя" си беше пълна боза. Понеже хората не четат и няма как да знаят какво е променил режисьорът, с моя тогавашен 9-и клас гледахме заедно филма, а след това направихме сравнителна характеристика на дъската. Открихме 14 фрапиращи промени, които буквално объркват представата на един съвременен човек, който не е чел Омир", припомня си учителят. В едно нещо обаче е категоричен - Брат Пит е най-добрият Ахил, за когото Омир би могъл да мечтае. Докато правели сравнение между филма и поемата, му се наложило да обясни на учениците си и защо ролята на Хубавата Елена е поверена на незабележителна актриса.

"Само за Хубавата Елена в "Илиада" няма описание. И всеки мъж си я представя според според собствения си вкус. Явно за режисьора Волфганг Петерсен Елена е такава. От моя гледна точка съсипаха хубавото произведение, но пак масовата култура трябва да се използва и за добро", обобщава учителят.

Именно чрез масовата култура той обяснявал на учениците си смисъла на "Дон Кихот" на Сервантес, на "Тартюф" на Молиер. "Сравнение с политици не правя. За 15 години учителска кариера само веднъж съм си го позволявал. Установих, че не само политиците ни са незначителни за сравнения за литературата, но и самата ни политика често е незначителна", обобщава той.

Преподавателят с "Харлем Шейк" вече в София

Учителят Христо Данев, който бе уволнен от пловдивската Хуманитарна гимназия заради клип на "Харлем Шейк", вече преподава в София. Година след уволнението от Хуманитарната, той работил в Английската гимназия в Пловдив. Неотдавна обаче започнал да преподава в столично учебно заведение, разкриха запознати.

Драмата около 35-годишния Данев възникна през 2013-а. В споменатия му клип учениците са дегизирани като футболни фенове, лекари, ченгета, шейхове и танцуват в двора на училището. Част от тях показват сексуални сцени, а други пушат демонстративно.