Фейсбук публикува обновена версия на правилата си и изяснява докъде имаме право на свободно изразяванеКато глобалната платформа с над 1 млрд. потребители Facebook трябва да се съобразява с множество различни закони и разбирания в отделните държави. Това важи с особена сила за свободата на словото.

Потребителите искат да могат да публикуват и да коментират каквото си искат в социалната мрежа, а някои правителства предпочитат това да не е точно така. В опит да намери подходящ баланс Facebook публикува обновена версия на правилата си за свободно изразяване в социалната мрежа, в които изяснява какво съдържание е разрешено.

Една от най-големите промени е, че потребителите не са задължени да се регистрират с истинските си имена. Вместо това компанията казва, че иска хората да използват своите "автентични идентичности". Пред онлайн изданието Re/Code Facebook пояснява, че иска хората в социалната мрежа да използват имената, които използват и в реалния си живот, като съзнава, че те невинаги са по лична карта.

С това Facebook би трябвало да сложи край на множеството оплаквания от потребители, чиито акаунти са били блокирани заради уж нереални имена. От това най-често страдаха по-малко известни музиканти и актьори, чиито псевдоними не се приемаха от компанията. Има и куриозни случаи, при които хора с по-необикновени имена по лична карта са били блокирани с аргумент, че имената им не са реални.

Освен това Facebook по-ясно обяснява какво разбира под реч на омразата. В това число не влиза сатира, хумор и социален коментар по чувствителна тема. Освен това социалната мрежа разрешава цитирането на изказвания, които биха били класифицирани като реч на омразата, ако е с цел привличане на внимание към проблем.

Компанията изрично посочва, че забранява категорично всякакво сексуално съдържание с непълнолетни, както и заплахи за публикуване на интимни снимки или предлагане на сексуални услуги. Снимки и видео със сексуално насилие от какъвто и да е тип също са забранени.

Същевременно Facebook вече ще разрешава публикуването на "художествена голота". В това число влизат "снимки, картини и друго изкуство, което може да изобразява голота".

Социалната мрежа подчертава, че ще продължава да разчита на контрола на потребителите. Не се променят начините за подаване на сигнали към компанията, ако потребител се почувства засегнат или притеснен от дадена публикация или страница във Facebook. Компанията обаче уточнява, че си запазва правото на окончателна преценка и ако дадена публикация е получила повече сигнали от обикновено, това не гарантира, че тя ще бъде премахната.