50-годишен жител на варненско село е оцелял по чудо след консумация на фалшив алкохол, но е загубил зрението си, съобщи „Труд”. Миналата събота мъжът бил приет в тежко състояние в клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна.

Лекарите установили, че се е отровил с метанол. Изследванията показали, че концентрацията на токсичния химикал в кръвта на пациента била 0,3 промила – малко над фаталната граница за метилов алкохол. „Със спешни диализи и реанимация успяхме да спасим живота на човека, но зрението му е напълно увредено и е рано да се каже дали ще се възстанови поне частично“, обясни шефката на клиниката доц. Снежа Златева.

За случая медиците сезирали полицията, тъй като пациентът упорито твърдял, че е пил не у дома, а в селската кръчма. Други пострадали обаче до момента няма. Лекарите отново призоваха любителите на чашката да не купуват алкохол без бандерол, тъй като най-често отравянията с метанол стават с домашна ракия или със забъркани в нелегални цехове ментета, които се пласират извън търговската мрежа.