Балканите изостават в своята "свързаност" в сравнение с държавите в Централна и Западна Европа и това налага да се стремят към повече прагматизъм в двустранното си сътрудничеството и към повече резултатност при реализацията на общите за региона проекти.

За това призоваха на съвместна пресконференция днес президентите на България и Албания Росен Плевнелиев и Буяр Нишани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава е на официално посещение в Република Албания, по време на което ще бъде отбелязана и 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. "Тези отношения се основават на приятелство, взаимно доверие и партньорство и ни задължават да обединим усилията си в името на общото ни бъдеще в обединена Европа", подчерта на пресконференцията българският държавен глава. Президентът Нишани изрази признателността си за приятелското отношение на българския народ и за принципната и последователна подкрепа на България "във всички трудни за Албания моменти".

Възможностите България и Албания да извлекат максималното от географската си близост и да работят за увеличаване на търговския обмен бяха водещите акценти в разговора на двамата президенти. И Росен Плевнелиев, и Буяр Нишани, отбелязаха необходимостта от насърчаване на контактите между представителите на бизнеса от двете страни. Изградените партньорства в сферата на туризма вече дават резултат, през 2012 г. над 24 000 туристи от Албания са посетили България. Налице е също повишен интерес и от страна на българските туристи към Албания.

Според Росен Плевнелиев партньорството между български и албански компании трябва да бъде насърчено и в други сфери като производството на храни, транспортната инфраструктура и фармацията. Президентът Нишани подчерта пред българския си колега, че Албания е готова да създаде условия, които да насърчат повече български компании да инвестират в страната. Обща беше оценката, че двете страни могат да надхвърлят значително сегашното равнище на двустранния стокообмен, който е около 65 млн. евро годишно.

Общата позиция на президентите Плевнелиев и Нишани е, че развитието на регионалната транспортна инфраструктура е задължително условие за постигането на по-добри резултати в икономическия обмен на държавите от Югоизточна Европа и за привличането на повече инвестиции. Според държавните глави общото бъдеще на страните от Балканите в Европейския съюз налага ускоряване на работата по проектите в подкрепа на регионалната интеграция и свързаност.

"България е инвестирала 700 млн. евро за реализацията на Транспортен коридор № 8", посочи Росен Плевнелиев и отбеляза, че днес АМ "Тракия" свързва София и Бургас, вече се работи и за модернизацията на железопътната инфраструктура по европейския транспортен коридор. "Готови сме в скоро време да завършим и останалите малки отсечки, с което да изпълним нашия ангажимент към този ключов за региона проект", заяви Росен Плевнелиев.

Двустранното сътрудничество в енергетиката и възможността България да доставя електроенергия за Албания също беше обсъдено по време на срещата. Росен Плевнелиев беше категоричен, че енергийната диверсификация, включително и на доставките на природен газ за Югоизточна Европа, остава приоритет за България. Страната ни подкрепя реализацията на Трансадриатическия газопровод (ТАП) и ще се свърже с него чрез изграждането на интерконекторна връзка с Гърция, припомни Росен Плевнелиев. Президентът отново подчерта, че с изграждането междусистемните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи, както и между другите страни на Балканите, ще бъде увеличена енергийната сигурност на целия регион.

България и Албания ще подпишат нов Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция, стана ясно още на срещата на двамата държавни глави. Президентът Плевнелиев потвърди подкрепата на страната ни за евроинтеграцията на Албания и получаването на статут на страна-кандидат за членство в ЕС. Този процес е от полза както за страните от ЮИЕ, така и за Европейския съюз като цяло, отбеляза държавният глава.

"Интегрирането на Албания в ЕС е приоритет номер едно за нас и обединява усилията на цялото албанско общество", заяви президентът Нишани. Той добави, че Албания ще продължи да осъществява необходимите за това реформи и да търси подкрепата и експертизата на България в този процес.

Перспективите за още по-тясно сътрудничество между България и Албания по отношение на европейската интеграция бяха във фокуса на разговорите на президента Плевнелиев и с председателя на парламента на Албания Илир Мета и с министър-председателя на страната Еди Рама. "Положените усилия от албанските институции трябва да бъдат признати и Албания заслужава да получи позитивен сигнал на предстоящото заседание на Европейския съвет през юни т.г.", подчерта българският държавен глава.

По време на срещите на президента Плевнелиев в Тирана беше дадена и висока оценка на двустранното сътрудничество в подкрепа на стабилността и сигурността в региона на Югоизточна Европа. България и Албания ще продължат да надграждат и сътрудничеството си в рамките на НАТО.

По-късно през деня в българското посолство в албанската столица президентът Плевнелиев ще се срещне с представители на бизнеса в Албания. Двамата държавни глави ще открият в сградата на Театъра за опера и балет в Тирана изложба, посветена на 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.