Родопите са под дебела пелена от сняг, а около 400 населени места продължават да са без ток и без пътища и телефони. Днес в областите Кърджали, Смолян и части от Хасково се очаква нов сняг.

Близо 60 000 домакинства ще останат без ток още доста време, защото възстановяването на кабелите е бавно, съобщи Нова телевизия. Хората все още разчитат на държавата, а на някои места събират пари, за да платят за техниката.

Валежите от мокър сняг започнаха в Смолянско към 4.00 часа тази сутрин. Към момента новообразуваната снежна покривка е около два сантиметра. Късно снощи има пропадане на пътното платно между Широка лъка и Девин, съобщи БНР. В участъка движението е ограничено и се извършва в едната лента. През цялата нощ продължи работата на екипите по възстановяване на електрозахранването и отваряне на пътищата до блокираните от преспите планински села.

Вчера беше осигурен достъп до всички населени места в Рудозем и Мадан. Днес очакванията да се стигне до неделинските и усилията ще бъдат насочени към селата в община Баните. Голяма част от смолянските села все още са без ток.

Имаме очаквания, че в посока Смилян, Могилица екипите на електроснабдителните дружества ще успеят да захранят и този район, който е с много големи населени места и много на брой, каза областният управител Недялко Славов. За съжаление обаче трябва да кажем, че по мои разчети около 30-40 населени места в областта ще имат още продължително прекъсване на електрозахранването. Говорим за порядъка на поне 5 дни. Това на този етап е най-притеснителното, уточни той.

Повече от седмица след началото на снежното бедствие все още няма достъп до над 100 селища в Кърджалийско, а в повече от 200 продължава да няма ток. Най-тежка е обстановката в община Ардино. Там е обявено и предупреждение заради очакваното снеготопене.

Велинградското село Бозьова бе отблокирано късно снощи, след като местните жители прекараха шест дни изолирани заради снега. Шест селища в района вече са с електрозахранване. За останалите единадесет се очаква, че ще получат ток по-късно днес.