80 бивши ученици на русенското Музикално училище, днешното Национално училище по изкуствата, се събират за втори път от различни краища на планетата, за да съставят Фестивалния оркестър за откриването на „Мартенски музикални дни“ тази вечер. Сред тях е Веселин Дочев от първите випуски на училището, а най-младите са десетокласници от НУИ, които са включени в групата на вторите цигулки, обясни директорката на НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.
След първото успешно реализиране на проекта за събиране на Фестивалния оркестър, сега правим „Пет години по-късно“, каза Дуканова. „Първият проект стана факт поради моя инат - все ми казваха, че това не може да се случи: да си дойдат по едно и също време толкова много хора само заради Мартенските. Но през 2010 г. стана и реших, че е кощунствено нещо толкова качествено и вълнуващо да не се направи пак“, разказа директорката, която дни и нощи е издирвала възпитаници на НУИ по имейл, във Фейсбук и в интернет. И сега те идват от четири континента - от Бразилия, Индия, Кувейт, Египет, от цяла Европа. 
Така Русе отново събира талантливи музиканти с блестяща кариера на солисти, водачи на групи, концертмайстори, преподаватели, които пристигат в града на своята младост, за да свирят безвъзмездно на фестивала. Уникалното събитие се осъществява и благодарение на диригента Емил Табаков /възпитаник на Музикалното/ и на цигуларя Светлин Русев /също тръгнал към световните концертни подиуми от Русе/, който тази вечер ще солира в концерта за цигулка на Бетовен, а в „Шехерезада“ ще бъде концертмайстор. 
Трудно се постига ансамбъл за три дни, но всички се справят прекрасно, каза диригентът Емил Табаков. Те свирят прекрасно, а го правят със силното желание на аматьори, които рядко се събират, за да се отдадат на любимото занимание, отбеляза маестрото. За да има такава любов и посветеност на професионализма, голямо значение има фестивалът „Мартенски музикални дни“, убеден е той. И припомни, че преди време учениците от Музикалното ходели на концерти /веднъж той накарал целия клас да избягат от часове, за да отидат на репетицията на един от гостуващите оркестри/, но и се срещали с именити  музиканти. Така се докосвахме до личности като Шостакович, Хренников, Рождественски, Курт Мазур, разказа маестрото. 
Много съм щастлива, че ще поставим такова начало на това издание на фестивала, което е свързано с две важни 55-годишнини - на „Мартенски музикални дни и на Националното училище по изкуствата, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова. Този фестивал е еталонът на културния живот в Русе, подчерта зам.-кметът Иван Григоров. За нас „Мартенски музикални дни“ са в 99,99 на сто събитието с номер 1, няма по-добро и по-качествено събитие, което правим, добави той и пожела „На добър час“ на двуседмичните музикални празници.