Русенци имат възможност да се насладят на кухнята и майсторлъка на известния сръбски майстор готвач Зоран в приготвянето на ястия в новия му голям ресторант „Сръбски гурмани“. Името не е подбрано случайно, казва Зоран Здравкович и обяснява, че в превод гурмани означава ценители на вкусната храна или чревоугодници.
Интериорът в новото заведение е много по-различен от досегашните ресторанти на майстор Зоран. Клиентът се потапя в синьо спокойствие, обособени са кътове с цветни телевизори, има и мека мебел, а уютът се допълва от три панорамни снимки на Ниш, Белград и на Васинското езеро, което е до родния град на Зоран Лесковац в Сърбия, и от картини на сръбски художници - приятели на майстора. Ресторантът е с около 180 места, а за сватби, радостни и тъжни церемонии и обреди, фирмени партита и банкети в него могат да се съберат и 200 човека, казва майстор Зоран. Заведението разполага и с ВИП зала, в която желаещите да се усамотят ще се чувстват комфортно.
Кухнята предлага традиционни сръбски и български ястия. Акцентът тази година в нея са салатите, разядките-каймак и кисели чушки в сметана и обогатена сръбска скара. Новите меса на барбекю, които досега не съм предлагал на русенци, ще се приготвят пред очите им на огромната скара на дървени въглища. Измежду тях са специалитетите дроб в було, пълнена вешалица, пушена вешалица и други, които засега ще запазя в тайна, казва Зоран Здравкович и обяснява, че тази кулинарна демонстрация е известна като шоу кукинг.
Десертите, които предлагаме в „Сръбски гурмани“, са уникални, само по сръбски рецепти са и в друго заведение не могат да се намерят, допълва менюто главният готвач Зорица Ангелова. Тя обяснява още, че за хората, които искат да хапнат по време на обедната почивка, заведението предлага богато обедно меню от постни и месни ястия, супи и десерти. Приготвя се и храна за вкъщи.  
Напитките също са изискани. Новите ракии, които се предлагат, са сръбски от марките „Линцура“, „Стомаклия“ и „Черногорска лоза специална“. Разбира се, клиентите могат да разчитат и на добре познатите им сръбска дюлева и сръбска крушева ракия. Вината са от утвърдени и нови български изби от цяла България.
Заведението е открито официално на 6 март с парти за приятели. А името му е измислено от трима приятели и редовни клиенти на Зоран. От дума на дума Адриан, Цветелин и Гюнай станали кръстници на ресторанта „Сръбски гурмани“. Тъй като според българската традиция на кръстника се подарява риза, аз им дарих тениски с името и логото на ресторанта, обяснява майстор Зоран. Сега той се подготвя за скорошното отваряне на лятната градина пред входа на заведението на пл. „Дунав“ №10.