Групировката "Ислямска държава" се опитва да унищожи всичко в ислямската култура, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който сравни нейните действия с опожаряването от монголите на 36 библиотеки в Багдад и изгарянето на един милион ислямски книги в Андалусия по нареждане на испански кардинал, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Днес една терористична организация, действаща в Сирия и Ирак, поема по същия път, опитвайки се да унищожи всичко в нашата цивилизация, култура и корени, заяви Ердоган при откриването на изложба в Истанбул.

Библиотека в Мосул, съдържаща 8000 редки екземпляра, за съжаление бе опожарена от организацията. Подобно нещо бе извършено и в Тимбукту (в Мали), каза той.
Нашата цивилизация е успяла да запази съществуванието си на фона на всички подобни културни зверства и опити за геноцид. С божията воля ние ще продължим да правим това, е казал Ердоган.

Той е заявил, че ислямската цивилизация отделя голяма важност на знанието и четенето, на книгите и библиотеките.

Президентът е добавил, че пророкът Мохамед е проповядвал, че мюсюлманите трябва да продължават да учат до края на живота си.

Ердоган е съобщил също, че голям център за ислямски артефакти ще бъде открит в азиатската част на Истанбул край строящата се джамия на хълма Чамлъджа.

Той е посочил също, че библиотека с 5 милиона книги ще бъде отворена в сградата на новия президентски дворец в Анкара.