Може би най-популярният музикален плеър от края на 90-те години и началото на 21-ви век Winamp се връща към живота, след като през ноември обяви, че спира съществуването си, пише The Verge.

Главният "виновник" за това - компанията Radionomy, потвърди, че е купила плеъра от бившия му вече собственик AOL заедно с интернет радиото Shoutcast. Точните параметри на сделката не са обявени, но според публикация в белгийския De Tijd AOL тя е на стойност между 5 млн. и 10 млн. долара, като AOL получава и 12% дял от Radionomy.

Radionomy се появи през 2012 година като безплатна услуга за генериране на онлайн радиостанции. В момента тя има около 60000 програмирани радио станции с 13 милиона слушатели. Собственикът на Radionomy Александър Сабунджиан смята, че потребителите на услугата му ще се увеличат двойно, благодарение на новата придобивка. За да постигне тази цел компанията разработва мобилни приложения за iOS и Android, които ще бъдат пуснати по-късно тази година.

Новият собственик на Winamp не възнамерява да прави големи промени в популярния плеър, а потребителите ще могат да слушат и всички 60 хил. радиостанции, които Radionomy поддържа в интернет.