Вчера се навърши година, откакто в Община Иваново очакват отговор от Националния институт за недвижимото културно наследство. На 14 януари 2013 г. от общинската администрация са изпратили писмо до Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ с искане музейната сбирка „Светлоструй“ да бъде отписана от списъка на недвижимите културни ценности. Това би разрешило в Щръклево да се проведе местен референдум, в който жителите да заявят дали са „за“ или „против“ събарянето на паметната сграда.
Решението за искането бе гласувано в последния работен ден на 2012 г. от общинските съветници в Иваново. Тогава беше поставен въпросът за събарянето на историческата постройка, като мотивите бяха свързани с окаяното състояние на сградата и с необходимостта от цялостен ремонт и укрепване, за каквито Иваново няма средства.
„Изказванията и изразените становища не отхвърлят съществуването на музейна сбирка „Светлоструй“, но са свързани с притеснения от многото вложени в ремонтни дейности финансови средства без резултат. Обмислят се идеи, при бъдещо съгласие на местната общност, свързано с евентуално събаряне, да се изработи макет на сградата, а на мястото й да се постави паметен знак, каквато е световната практика в подобни случаи“. Това се казва в писмо от 29 ноември 2013 г. на кмета на Иваново Георги Миланов до областния управител Венцислав Калчев.
Русенската културна общественост реагира на заявеното намерение на общинската управа в Иваново да събори уникалната музейна сбирка още през февруари. За кратко време беше събрана подписка, в която участваха стотици писатели, университетски преподаватели, журналисти, студенти и просто граждани от Русе и от страната с чувство за памет и за дълг. Подписката бе изпратена на министъра на културата, в НИНКН и на областния управител /тогава Стефко Бурджиев/.
Засега обаче няма движение по темата. Положението е sans changement /без изменение - фр./. НИНКН дълго време бе с и.д.директор, на когото очевидно не му е било до кореспонденцията както с Община Иваново, така и с интелектуалците от подписката. Вероятно драмата в далечното село Щръклево не стои на вниманието и на министър Петър Стоянович - все пак, това не е нито Българският Лувър, нито Дните на България в Русия, нито дори Мадарският конник... А само някакъв си селски музей, при това литературен...
Отговор се получи единствено от областния управител Стефко Бурджиев, който увери, че ще бъде направено всичко възможно за запазване на историческата сграда. Тя е построена през 1867 г., била е училище, след това читалище, в което през първата половина на миналия век именитият щръклевчанин Димитър Добрев е подготвял броевете на единствения по рода си в страната селски литературен вестник „Светлоструй“. По инициатива на поета и краеведа Веселин Тачев сградата е превърната в единствен - също единствен по рода си в България. Участниците в литературния конкурс „Светлоструй“ за извънстолични автори /също учреден по идея на Веселин Тачев/ задължително си правеха снимка за спомен след церемонията по награждаването. Миналата година за първи път снимката не се състоя. Дали това ще остане само като случайност или щръклевчани вече няма да има къде да поканят младите писатели тепърва предстои да видим.
Междувременно внукът на един от създателите на музейната сбирка и на уникалния селски литературен вестник със същото име Димитър Добрев - Иво Дунчев, още миналата пролет пристигна в Щръклево, за да види в какво състояние са експонатите, грижливо подбирани от неговия дядо и поета Веселин Тачев. Тогава Дунчев не скри безпокойството си, че има опасност някои от ценните архивни документи - вестници, писма, пощенски карти, снимки - да бъдат непоправимо увредени. И сподели, че не е далеч от мисълта да настоява наследниците да приберат уникатите, дарени от Д.Добрев, за да не бъдат съсипани окончателно и безвъзвратно.