Нови иновативни технологии за опазване на почвите, които да увеличат значително добивите, обсъждаха фермери и учени в Русенски университет. В срещата участваха около 30 земеделски производители от цяла Северна България.
С обсъждането бе даден стартът на проект, финансиран от Фондация „Америка за България“, целящ да предложи на нашите зърнопроизводители нов подход за обработка на почвите, който позволява запазване и повишаване на производството от декар. Предвижда се още през тази година да започне провеждането на експерименти. За целта са подбрани 15 фермери от Североизточна България, които ще изпробват и сравнят иновативната технология за отглеждане на слънчоглед и царевица с класическата. Две трети от необходимото оборудване вече е доставено. Всеки фермер ще отдели около 5 дка площ, върху която ще се приложи новата технология. Екипът на проекта ще се съобразява с приоритетите на всеки земеделец. Резултатите от анализите производители ще могат да следят онлайн. 
Проектът продължава до юли 2018 г. В рамките му ще се провеждат отворени врати, консултации, изнесени на място обучения на фермерите. Предвидено е и създаването на Звено за иновации и трансфер на технологии в земеделието.