Строен бизнес план как да се опази балансът в почвите и да се запази равновесието в природата изработи само за три часа екип от гимназисти. Това стана по време на първия ден от иновационния лагер от формата Джуниър Ачийвмънт, в който Професионалната гимназия по икономика и управление се включва за пореден път. Тази година пет отбора на ПГИУ се състезаваха да разработват бизнес идеи, свързани с екологията и устойчивото развитие.
За три часа учениците от 10 и 11 класове разработиха пътни карти на разнообразни делови проекти, като освен върху бизнес стратегиите акцентираха и върху финансирането и рекламните кампании. Жури с председател Цветослав Димитров, зам.-началник на Регионалния инспекторат по образованието, накрая обяви победителите в състезанието.
На първо място бе класирана идеята на отбор „Зелени иноватори“, който предлага стратегия за производство на органични биоторове, като се изкупуват органични отпадъци от животновъдните ферми, след това се преработват с помощта на калифорнийски червеи, а после се продават на земеделските производители.
Второто място бе отредено на замисъла на отбора Greenland - за създаване на екоселище, в което хората да могат да осиновяват животни и птици от застрашени видове, срещу което да получават достъп за няколко дни до екокъщите. Трето място зае отборът „Чист въздух“, който възнамерява да пусне в производство специални активни филтри с нишки от активен въглен и ароматизатори от дъхави билки, виреещи по българските земи.