Конкретни договорености в областта на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай и предстоящи стъпки за тяхната реализация бяха набелязани в рамките на третия ден от държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китайската народна република.

"Максимално бързо ще подпишем споразумение за стандартите за износ на мляко и млечни продукти. В следващите месеци ще бъде подготвено и споразумение за разширяване на обмена на земеделски продукти и храни, като определим стандарти, приемливи и за двете страни, включително за месо, но и за други селскостопански продукти", обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с български и китайски журналисти в Пекин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Китай споделя стратегическия български приоритет за развитие на земеделието и производството на храни и ще окуражи китайския бизнес за крупни инвестиции в земеделския сектор и за изграждането на фабрики за производството на храни, а не само за износ на сурова земеделска продукция", каза президентът в отговор на въпрос на агенция Синхуа.

Делегация на Китайската банка за развитие, както и на водещи инфраструктурни компании, предстои да посети страната ни през следващите месеци. Очаква се на посещение у нас да пристигне и делегация на китайски високотехнологични фирми, сред които водещ китайски производител на компютри, които ще проведат преговори за предоставяне на карго-зона "Загора" край Стара Загора, която е в процес на подготовка. На територията на летището в града ще се търсят възможности за изграждането на логистични центрове.

От думите на президента стана ясно, че вече има конкретно предложение от двете водещи китайски държавни строителни фирми за изграждането на автомагистрала "Черно море". Държавният глава очаква предложеният меморандум да бъде разгледан от българските институции. Изграждането на АМ "Черно море" е един от предложените от страната ни проекти за финансиране в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. щ.д.

"Високо ценим желанието на Китай да подкрепи модернизацията и развитието на страните от региона. Това сътрудничество е част от цялостното сътрудничество между Китай и Европа, но и силен инструмент за стимулиране на двустранните отношения между България и КНР", коментира държавният глава. "Искаме да бъдем врата за китайски инвестиции и производства в ЕС, но същевременно да бъдем активен член на съюза, с принос за добрите отношения ЕС-Китай", допълни Росен Плевнелиев. В тази връзка президентът подчерта още, че страната ни приветства началото на преговорите за Инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китайската народна република.

Предстои да бъдат увеличени и квотите за обмен на студенти между България и Китай и за задълбочаване на сътрудничеството в образованието, обяви още президентът на срещата с журналисти в Пекин.

По-късно българският държавен глава проведе разговори с Председателя на Държавния съвет (премиер) на КНР Ли Къцян и с Председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.

Втори съвместен китайско-български форум ще се проведе на 15 януари в Шанхай. В последния ден от държавната си визита в Китай президентът Росен Плевнелиев ще има среща с представители на бизнеса от двете страни, с кмета на мегаполиса Ян Сион и с представители на градското правителство на Шанхай.