Частните съдебни изпълнители в България се държат като мутри и приличат както външно, така и по поведение на бойни бригади от началото на прехода. Време е да бъдат обуздани, а защо не и тази институция да бъда закрита.

Това заяви независимият депутат Велизар Енчев от парламентарната трибуна по време на свой въпрос към правосъдния министър Христо Иванов, предаде БГНЕС.

Частните съдебни изпълнители в последните години не се възприемат от много граждани като справедливи лица на държавността, нещо повече - все повече се налага мнението, че е наложителна реформа, а защо не и закриване на институция на частните съдебни изпълнители, каза Енчев. Според него днес фактите са такива, че работата на ЧСИ-тата все повече се превръща в заплаха за социалната стабилност, а правосъдното министерство на този етап не се справя с контрола на дейността им.

Не трябва ли да се създадат агенции, които да заместят канторите на ЧСИ, както е на много места в Европа, попита Енчев. "Не е ли уместно да се преустанови тяхната дейност, като останат да действат държавните съдебни изпълнители? Обмисляте ли тази дейност да е държавно регулирана и контролирана и да спре този терор на ЧСИ над обикновените българи?", попита независимият депутат.

Отменянето на ЧСИ като институт е въпрос, който трябва да реши Народното събрание, но аз не бих подкрепил подобен ход, защото ЧСИ е елемент от ефективния достъп до кредит и от възможността да има благоприятен бизнес климат в страната, отговори Христо Иванов. "Факт е, че има много нередности и фокусът трябва да е върху контрола, който както вие казвате, не се осъществява добре в много моменти", призна министърът.

За 2014 инспекторите на Министерство на правосъдието са извършили 525 проверки, много от тях завършват с предложения за наказание, каза Иванов. "Фактът е, че кръгът, в който се извършва контрола на частните съдебни изпълнители не е достатъчно добре дефиниран от закона, освен това досега отсъстваше наредба за финансовият контрол върху частните съдебни изпълнители. Такава наредба беше изготвена и предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник в началото на март", съобщи правосъдният министър.

В тази наредба за първи път се уреждат основните принципи, на които трябва да отговарят финансовите инспектори в Министерството на правосъдието, обясни той. Според Иванов в тази наредба се регламентират подробно условията и реда за извършване на финансовия контрол, видовете финансови проверки и други. "Целим да има механизъм за контрол на дейността на Камерата на частните съдебни изпълнители и опростяване за извършване на контрол върху дейността на самите частни съдебни изпълнители", обяви той и изрази надежди, че след като се засили контрола това ще се отговори на основната част на притесненията за дейността на частните съдебни изпълнители и няма да има нужда от тяхното закриване.

В отговор Енчев каза, че е доволен от приетата наредба, но настоя за категорични мерки в посока хуманизиране работата на частните съдебни изпълнители. "Много от тях действат като наказателни бригади срещу беззащитни български граждани. Използват методи от мутренските времена, често пъти се използва и физическа сила", каза Енчев. Възмутени български граждани изпращат писма на народните представители, в които се питат в кое време живеят - в началото на прехода или във времена, в които сме член на Европейския съюз. Някои български ЧСИ-та и по външен вид и в поведение приличат на бойни бригади от мутренските времена и те трябва да бъдат обуздани, категоричен бе Велизар Енчев.