Пратените в ареста с обвинения в каналджийство варненецът Венцислав Великов и чехът Иржи Ваха поискаха съдът да ги пусне в по-лека мярка за неотклонение. Двамата са задържани за различни, но еднотипни случаи.
Шофьорът от Чехия, който от две години живее в България, бе задържан за постоянно на 20 февруари заради опита си да прекара нелегално през Дунав мост 45 сирийци и иракчани. 41-годишният шофьор превозвал ябълки в товарния „Мерцедес“, но освен плодовете в ремаркето имало бежанци, както и складирана за нуждите им храна, вода и празни бидони вместо тоалетна.
И в петък, и вчера Ваха заяви, че прегрешението му е в това, че си е изпълнявал професията - шофирал е. Въобще не знаел, че освен ябълки в камиона има нелегални имигранти и може да бъде обвинен в каналджийство. Съдът обаче сметна, че и той има пръст в престъплението и го остави в ареста. Решението е окончателно.
Впрочем на 20 февруари 39 от заловените в камиона му сирийци и иракчани, между които 8 жени се споразумяха с прокуратурата за наказанията си и вече изтърпяват половин година условно с 3 години изпитателен срок.
Венцислав е задържан за постоянно на 17 февруари, след като опитал да прекара през Дунав мост турския гражданин Махмуд Чевик. Оборудвал го дори с фалшива лична карта. На пръв поглед двамата пътували като обикновени пътници заедно със съпругите си в автобус за Германия. Според прокуратурата обаче Венцислав има славата на вещ в осигуряването на фалшиви документи на имигранти, които пътуват за западните страни. Заради връзките му с криминалните среди в тази сфера срещу него тече разследване не само за каналджийство, а и за документни престъпления.
Венцислав е съгрешил, че е помогнал на турския гражданин да се сдобие с фалшива лична карта. Истинските каналджии обаче не пътуват с превежданите имигранти, посочи адвокатът му.
Съдът обаче прецени, че има данни за извършваните от него престъпления и не измени мярката му за неотклонение. И решението за неговото оставане в ареста е окончателно.