Русенският бизнес би могъл реално да подкрепи учениците, които очаква да заработят във фирмите, като отпуска стипендии или поеме таксите за общежитие. Този апел отправи вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов по време на заседанието на областната секторна комисия по образование и пазар на труда. 
Темата отново бе обучението в професионалните гимназии, за които кандидатите намаляват стремително. Зам.областният управител Станимир Станчев съобщи, че е постъпило предложение от председателя на браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев за създаване на сладкарска паралелка. 
Райнов припомни, че всяка година учениците в Русенска област стават с 250-300 по-малко, като тези деца не отпадат от училище, а се преместват заедно със своите родители в други градове. Изселването е насочено най-вече към Черноморието, поясни Райнов, като посочи, че там родителите намират работа в туристическия бранш. Не е тайна, че и децата, и родителите предпочитат „по-леки“ и „по-чисти“ професии като компютърен специалист, но бизнесът би могъл да помогне да се преодолее отливът, каза шефът на просветния инспекторат. Според него за фирмите не би било проблем да плащат няколко месечни стипенди, които са по 30 лева, да поемат таксите за общежитие - по 8 лева на месец, или да спонсорират потенциалните си работници с карти за градския транспорт, за да се придвижват децата до мястото на практиката си. Това са малки стъпки, които могат да се предприемат, докато влезе в сила моделът за партньорство „училище-бизнес“, който вече е приет от Министерството на образованието и науката, посочи Райнов. Той увери, че инспекторатът започва кампания заедно с Центъра за кариерно развитие, за да се запознаят завършващите 7 и 8 клас с възможностите, които предлагат професионалните гимназии в Русе. 
В тази кампания ще се включат и наши специалисти, каним и работодатели да се присъединят, каза Кремена Калчева от Регионалната служба по заетостта. Тя изрази готовност службата да помогне на бизнеса за организиране на презентации, дни на отворените врати и други инициативи, с които да провокират интереса на младежите към различните професии.