Бившият началник на Регионалното управление на образованието в Русе Димитър Райнов окончателно загуби делото, което бе завел срещу несправедливото според него освобождаване от длъжност от страна на министъра на образованието и науката. 
Петчленен състав на Върховния административен съд се е произнесъл, като обявява: „Отхвърля жалба на Д.Райнов против заповед РД 10-1532/13 декември 2018 г, издадена от Министъра на образованието и науката, с която е било прекратено служебното му правоотношение. Осъжда Д.Райнов да заплати на Министерството на образованието и науката разноски за тази инстанция в размер на 100 лева. Решението е окончателно“.   

С това решение пада действието на друго, произнесено от тричленен състав на ВАС на 18 декември 2019 г., което бе в полза на Райнов.
Димитър Райнов бе освободен от началническия пост в Русе със заповед на министър Красимир Вълчев от 5 октомври 2017 г. Дотогава той управляваше просветата в Русенска област общо 18 години - от 1994 до 1997 година и след петгодишна пауза отново от 2002 г. до 2017 г. Неговото място зае Росица Георгиева, която малко по-късно спечели и обявения от просветното министерство конкурс за началник на РУО. 
На 13 декември 2018 г. Райнов се върна, след като бе възстановен на работното си място от съда, но часове след това си подписа новата заповед за освобождаване, с която министър Вълчев отново отпрати далеч от управленското кресло „вечната Амбър“, както наричаха Райнов много учители и директори в Русе и областта. 
От десетина дни ексначалникът бе забелязан да стои дни и часове наред пред входа в сградата, където се намира РУО. В един от дните на въпрос на „Утро“ какво прави, той закачливо отговори: „Чакам да падне правителството“.
Директори на училища, настояли да останат анонимни, признаха, че се чувстват притеснени от намеците на някогашния началник, че много скоро той ще се завърне триумфално на поста. Решението на ВАС обаче попарва тези негови намерения.
Говори се, че Райнов не унива и вече четка нови мераци, този път за политическа, по-точно депутатска кариера, като се присъедини към една от най-новите родни политически партии. 
Естествено, че ще търси нова партия, във всички досегашни той вече е членувал, ехидно подхвърлят русенци, запознати с идейните нагласи на бившия началник.