13 декември се оказа драматичен за Регионалното управление на образованието в Русе, в който просветният министър Красимир Вълчев е подписал куп заповеди с русенски адрес. Първо е била издадена заповед за освобождаването на Росица Георгиева от поста началник на РУО, след това тя е подала заявление да бъде назначена като експерт в управлението - и Вълчев е издал такава заповед. Следващата заповед е била за назначаването на шефския пост на Димитър Райнов, който преди месец спечели делото във Върховния административен съд срещу дисциплинарното му уволнение миналата година. След това обаче последвала още една заповед - за уволнението на Димитър Райнов от поста началник на РУО.
Вчера последва още един министерски подпис: с нова заповед за началник на РУО е назначена Росица Георгиева. 
За това стакато от заповеди за „Утро“ разказаха от Министерството на образованието и науката. Пак оттам обясниха, че двата дни - 11 и 12 декември, през които е било забавено назначението на Райнов, тъй като министър Вълчев е отсъствал от София и не е могъл да удовлетвори веднага неговото заявление, ще му бъдат изплатени. 
„Утро“ потърси коментар от Димитър Райнов, но той не отговори на телефонните повиквания. Пред други медии той е заявил, че според него „МОН не изпълнява решението на ВАС и това е правен абсурд“. Той отказал предложеното от министерството освобождаване от поста с компенсация от шест заплати, тъй като в случай на доброволно напускане не би имал право да води съдебни дела срещу МОН. А според публикации Райнов точно това ще направи - завежда ново дело.
На фона на всичко това изплува споменът за уволнения преди 13 /!/ години директор на двемогилската гимназия Иван Вълков. През 2005 г. тогавашният началник на РУО Димитър Райнов го уволни, през 2006 г. Районният съд в Русе възстанови Вълков, а 2 години по-късно това направи и Върховният касационен съд. В момента, в който Райнов подписа заповед за назначаване на Вълков, той му връчи и втора заповед - за освобождаване от директорския пост. Когато през април 2014 г. съдът отново върна Вълков на работа, „Подкрепа“ в СУ „Св.св.Кирил и Методий“ вдигна две трети от учителите на стачка срещу връщането на директора. Тогава заместничката на Райнов Даниела Везиева не намери нищо скандално в стачката. А учителите изведоха „на протест“ и учениците от училището. При гледката на покатерили се на покрива на гимназията деца, Вълков нарече това ужасно и заяви, че въвличането на децата и натискът върху учителите минават всякакви граници. След което сам подаде оставка и напусна сферата на образованието.