През ловния сезон на глиганите, който приключи в последната неделя, ловците от сдружението „Огоста" в Монтана са отстреляли 200 екземпляра. 9 от тях са били заразени с трихинелоза, съобщи председателят на сдружението инж. Стоян Аврамов. Авджиите са предупредени и никой не докосва месото докато не станат известни резултатите от изследването му. Това се прави в лаборатория във Враца.

Причината за зачестилите заразени прасета е храната, която те използват. В полето те отбягват царевицата, която се отглежда за производство на биогориво, обясни ловният шеф. Сортът ги отблъсква и те търсят и нападат „мишите хамбари". В полето те са пълни – до метър в диаметър мишки са складирали голямо количество житно зърно. Мишките обаче са преносители на трихинелозата, която попада и у глиганите. В планинските райони на областта месото на убития дивеч е чисто.

В сдружението, което е най-голямото в страната, членуват 1790 ловци, организирани в 60 дружинки. Въпреки многолюдните излети, планът за отстрел на глигани не е изпълнен. При разрешени 450 бройки са гътнати само 200.

Видинските ловци са убили 300 глигана. От тях само 4 са се оказали с трихинелоза.