Със запалването на сламеното чучело живеещите в Русе руснаци прогониха вчера зимата и прокудиха всички злини към небето. Слънчевото и топло време на празника Сирни Заговезни привлече десетки руснаци и гости пред магазин „Берьозка“ на булевард „Цар Освободител“, които традиционно се събраха и с много танци, песни, игри и кулинарни изкушения спазиха обичая, известен като Масленица. На най-стария руски празник освен с домашно приготвени малки блини (специфичен вид палачинки), сандвичи със сельодка, сладки и традиционния руски чай, домакините не пропуснаха да почерпят всички присъстващи и с оригинална руска водка.
Председателката на Руския клуб Маша Станчева енергично водеше веселият празник, който бе съпътстван с множество игри като приготвяне на палачинки във въздуха, ходене по въже със затворени очи, скачане в чували, гатанки и още куп забавления. За най-пъргавите и досетливите, разбира се, имаше и награди.
Кулминацията на тържеството беше запалването на сламеното чучело, облечено в женски дрехи, което символично прогони зимата. А за здраве всички гости прескочиха огъня.