Независимо от заявените намерения трите институции – главен секретар на МВР, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и Държавната агенция за технически операции (ДАТО) ще имат нови ръководства. Това заяви в Стара Загора ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок и бивш шеф на Националната служба за сигурност (НСС). Той пристигна в града на регионална конфернеция на ДСБ.
Във вторник влиза в сила нов Закон за МВР и Министерски съвет трябва да направи предложения за шефове на трите институции, а президентът да ги назначи, каза още ген. Атанасов. По думите му тепърва ще излизат данни за подслушване на протестиращи по времето на кабинета „Орешарски“.

„Предстои да се изясни какви са договорните отношения между Университета по библиотекознание и информационни технологии и ДАНС, по силата на които там се обучават служители на Държавната агенция, както и договорните отношения с ДАТО и колко струват те“, каза още бившият шеф на НСС и риторично попита „Не се ли създава риск за националната сигурност след като в един университет знаят списъчния състав на тайните служби“.