Складирана храна, вода и дори празни бидони, които играели ролята на тоалетна. Това заварили в камиона с ябълки проверяващи на 17 срещу 18 февруари на Дунав мост. Тогава в товарния автомобил „Мерцедес“ с разградска регистрация бяха открити 45 нелегални имигранти от Сирия и Ирак. Вчера 39 от тях, между които 8 жени, се споразумяха с прокуратурата за наказанията си. Бежанците бяха разделени на две групи, за да не се затормозява съдебният процес. Те ще трябва да изтърпят половин година условно с 3 години изпитателен срок и да платят по 300 лева глоба. Обвинения срещу четирите деца не бяха повдигнати заради крехката им възраст. Един от заловените пък е в болница с инфаркт. Според неофициални данни бежанците плащат поне по 5000 евро на човек за транспорт до Западна Европа, като се е стигало дори до суми над 10 000 евро.
За да се скрие огромната група имигранти, плътно до вратите на камиона са били наредени палети с ябълки. По-навътре обаче била видяна кухина, пригодена за бежанците, посочи прокурора по делото.
Шофьорът, който е обвинен в каналджийство, е 41-годишният чешки гражданин Иржи Ваха, който от 2 години живее и работи в Стара Загора. Той заяви, че единствената му вина е, че е карал камиона. Когато се качил за поредния курс от паркинг, автомобилът бил натоварен и пломбиран. На разбираем български самият чех разказа, че останал изненадан, когато проверката на Дунав мост показала, че вози сирийци. Мъжът посочи още, че се съмнява, че психически ще издържи в ареста. Въпреки това прокуратурата поиска той да бъде задържан за постоянно, докато тече делото срещу него. Състав на Русенския районен съд сметна, че мястото му е именно в ареста. Мярката за неотклонение може да се обжалва.