Решението на Ивайло Калфин е логично последствие от позициите и намеренията, които са заявявани в последните дни, няма нищо драматично.

Това каза пред журналисти външният министър Кристиан Вигенин във връзка с решението на Калфин да подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

"Вероятно отдавна има разминавания между партийните и неговите идейни виждания, защото той не е член на БСП. Ако не е имал никакви разминавания, вероятно щеше да бъде член на партията. Така че към днешна дата тази мотивация ми изглежда малко остаряла", каза още Вигенин. "Когато се търси единство на всички леви сили, тогава нормалната логика е г-н Калфин да бъде част от нашата група и да бъде ръководител на тази делегация. Сега ми се струва, че се търси някаква алтернативност, която може да доведе до разделение в левицата. Не го пожелавам, надявам се да не се случи, но очевидно г-н Калфин има желание да тръгне по някаква паралелна писта. Не че не се е случвало и преди", допълни Вигенин.

"Може би при наличие на алтернативна листа част от гласовете ще бъдат разпилени. Искам да напомня 2007 г., когато се проведоха първите частични избори за Европейски парламент. Тогава се взе решение БСП да участва не във формата Коалиция за България, а в по-тесен формат. Тогава с около 4500 гласа ни победи ГЕРБ, а общо партиите в Коалиция за България имаха над 50 000 гласа повече от ГЕРБ. Този риск съществува, надявам се тези, които тръгват в тази посока, да изчисляват и този риск, отбеляза Вигенин.

Той счита, че напускането на Калфин по никакъв начин няма да се отрази на отношенията на БСП с Групата на социалистите в Европейския парламент, нито със самата Партия на европейските социалисти.

Той коментира и решението на германското правителство да състави работна група, която да проучи начини за ограничаване на измамите със социалната система от имигранти. "Приветствам факта, че все пак германското правителство решава да създаде работна група, която внимателно да прецени плюсовете и минусите и да предприеме мерки, които няма да са в противоречие с европейското законодателство. Злоупотребата със социалните системи не е въпрос, който може да бъде толериран, включително от България по отношение на злоупотреби с нашата социална система. Разчитам на партньорство от страна на Германия преди да бъдат предприети действия, те да бъдат обсъдени и с нас, доколкото засягат и българските граждани. Но има един много ясен принцип – свободното движение на хора не може да бъде поставяно под въпрос. Дойде много ясен сигнал от германските социалдемократи по тази тема, така че няма от какво да се притесняват българските граждани, които работят или ще работят в Германия", заяви Вигенин.

По отношение на Шенген той каза, че е малко вероятно тази тема да бъде поставена в дневния ред преди изборите за Европейски парламент, тъй като това е чувствителен въпрос в няколко страни. "С него се злоупотребява, той се обвързва с теми, които нямат никаква връзка с Шенген. Ще се опитаме в периода след изборите за ЕП, особено след създаването на новата ЕК, да поставим отново по-твърдо този въпрос, за да видим какви са възможностите и сроковете, в които такова решение може да бъде взето. Искам обаче да подчертая, че забележки към България по отношение на управлението на границите няма. Това само потвърждава, че техническите критерии са изпълнени. Пред нас се поставят други критерии, които нямат връзка с Шенген, но ще опитаме с нашите партньори да изчистим и тези въпроси. Ще работим това да се случи колкото се може по-скоро", изтъкна външният министър.

Във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка, на който е подложена страната ни след присъединяването си към ЕС, Вигенин коментира, че трябва внимателно да се прецени доколко той носи резултати и дали не вреди повече, отколкото помага. "Вторият елемент е, че от наша гледна точка въвеждането на общ механизъм за всички държави-членки, макар и не толкова детайлен, е по-адекватно решение, тъй като тогава ще може да се види къде стои всяка една държава-членка на ЕС. Защото в момента фокусът е само върху България и Румъния. Не всички страни са дотам перфектни, че да оценяват само нас, насочвайки вниманието не към себе си, а към някой друг", коментира Вигенин.