Д-р Ивелин Йоцов е от Ловеч. Завършил е Медицинския институт в Плевен през 1987 година, има защитена специалност „Хирургия“. В момента д-р Йоцов е управител на Многопрофилната болница за активно лечение „Медика“. Тази седмица лечебното заведение подписа договор с Районната здравноосигурителна каса, който дава възможност да се извършват медицински дейности по 49 нови клинични пътеки, някои от които единствени в Русе и региона.

- Д-р Йоцов, колко нови отделения разкрихте в болница „Медика“?
- В края на 2014 година МБАЛ „Медика“ разкри четири нови структури по гинекология, ортопедия, неврохирургия и неврология. В договора със Здравната каса, който сключихме във вторник, са включени 49 нови клинични пътеки, които ще се заплащат от касата. От тях в областта на гинекологията са 13, в неврология - 17, 6 са в ортопедия, по 2 пътеки ще работят екипите в неврохирургия и хирургия. Поради липса на отделение по клинична патология в предния рамков договор имахме ограничения да сключим договор за големите оперативни пътеки в областта на хирургията. Това са операциите на храносмилателния тракт - стомах, черво и карценом на гърда. През декември открихме и такова отделение, което ни даде възможност да сключим договор за още няколко пътеки и така общият им брой стана 49.
- Някои от тези нови медицински дейности ще се извършват единствено във вашата болница. Кои са те?
- Нашата болница отдавна се специализира в извършването на инвазивни манипулации за лечение на кръвоносни съдове по много съвременни методи. Бяха проведени срещи с редица светила в тази област, какъвто е например проф. Никифор Рарез от Румъния. Така ние за първи път в България въведохме емболизация на простатна артерия при доброкачествена хиперплазия на простатата. Това е едно социално заболяване, от което почти всички мъже над 50-55 години страдат.
МБАЛ „Медика“ се обособи като център, който работи предимно ендовъзклавно, което означава без операции да се отпушват кръвоносни съдове, както и да се прави директна тромболиза на крайници, сърце и на мозъчни артериии. Това засега в града и целия регион се прави единствено в ангиозалите на болниците „Медика Кор“ и  „Медика“. Опитът ни в това отношение, договорът с Касата за нови пътеки, както и новото отделение по гинекология ни развързват ръцете да извършваме емболизация и на маточни артерии при доброкачествени и злокачествени заболявания на женските полови органи. Всичките тези методи тепърва навлизат в световната медицина. Например за емболизация на простатата в света има 1000 случая, като три са в „Медика“ с идеята да стават все повече и повече.
- Какво друго ще лекувате в отделението по гинекология?
- Това е отделение за консервативна и оперативна гинекология и акушерство в него не се извършва. Обхванали сме всички пътеки в тази област и в него ще се извършва почти целият обем на гинекологичните операции, като при злокачествените заболявания на матката включително с лимфна дисекция, която е една от най-трудоемките. Досега тази пътека се работеше в отделението по онкология в Комплексния онкологичен център и в АГ болницата. От днес /вчера - б.а./ на работа при нас е д-р Несторов от онкологичния център, който основно работи по тази пътека и се надявам да привлечем много пациенти. Останалите 12 пътеки в гинекологията за нас също са нови, защото до миналата година нямахме гинекологична дейност.
- Колко пациенти бяха лекувани през миналата година в МБАЛ „Медика“?
- Над 9600, като всички са престояли в седемте отделения тогава. Сега отделенията вече са 11 и смятам, че през тази година ще има още повече пациенти, предпочели да се лекуват при нас.
- С каква апаратура е оборудвана болницата?
- Апаратурата ни е съвсем нова, инструментариумът също. Седемте операционни зали са оборудвани с хирургични маси и лампи последно поколение на финландската фирма Merivaara Corp. Апаратите за електрохирургия са производство 2013 година. Имаме един лапароскопски набор за операции, в момента водим преговори за закупуване на втори за отделението по гинекология. Преговори водим и за купуване на най-съвременния апарат за неврохирургия „Лигашур“, който представлява триада, включваща безкръвно опериране с монобиполярен ток.
- И колко лекари работят при вас?
- Лекарите са 80 от общо 200 души персонал.
- Миналата година „Медика“ купи ДКЦ 2. Това отразява ли се положително на съвместната работа с лекарите в центъра?
- Да, защото по този начин ние затворихме кръга от извънболнична и болнична дейност. ДКЦ 2 е входна врата за пациентите в болницата, тъй като тези, които са потърсили извънболнична помощ при лекарите в центъра, се насочват за лечение при нас. Голяма част от пациентите ни идват и от общопрактикуващите лекари, чиито кабинети са на територия на ДКЦ 2 и с които също работим в много добър синхрон.