44 имигранти от Сирия и Ирак са задържани в български камион с ябълки за Чехия. Засечката е станала вчера в 2 часа след полунощ на КПП-Гюргево.
Бегълците са открити в хладилното ремарке на тира, което се използвало за превоз на плодовете в щайги без включено охлаждане. При отваряне на вратата смесеният граничен екип се натъкнал на 33 мъже, 8 жени и три деца на 13-14 години, които били премръзнали в изминалата мразовита нощ. 39 от тях били от Сирия, другите 5 от Ирак. Това е втората най-голяма група бежанци, задържана на Дунав мост.  
Първата бе спряна на 3 октомври миналата година, когато в един камион бяха открити 54 сирийци.
Шофьорът на камиона е чешки гражданин с постоянно местожителство в Стара Загора. В понеделник той сключил договор за превоз на ябълките с фирма от Садово. Във вторник вечерта камионът бил натоварен, вероятно там каналджии са качили и имигрантите, които са били в различни лагери в Южна България. Уговорката с тях била да пътуват до Австрия, но на практика стигнали само до Гюргево. По време на разпита бегълците казали, че не познават шофьора, но дали той има нещо общо с превоза им, тепърва ще се установява.
Във вторник в 16.40 часа в турски камион с авточасти за Полша са открити петима мъже от Афганистан без документи. Брезентът на тира бил срязан и това издало бегълците в каросерията. В 18.20 часа същия ден в румънски камион със срязан брезент в Турция са намерени 4 афганистанци. Трима от тях са на възраст 15, 16 и 17 години.
Всичките 53 имигранти са настанени в помещения в управлението на Гранична полиция до изправянето им на съд.