Пореден гастрол на изключително атрактивните и вълнуващи с трепетното отношение към богатството на фолклора и традициите записаха в биографията си Чилновските баби. И самите те споделят: „Все е било да развълнуваме хората, но такова чудо май още не ни се беше случвало! Разплакахме всички в салона на Милфилд тиътър в сърцето на Лондон, накрая вече хората хем плачеха, хем се спускаха да ни прегръщат и да ни благодарят за емоцията, което сме предизвикали“. 
С такова настроение се завърнаха Чилновските баби от участието си в петия Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции, организиран от сдружението „Български фолклор и традиции“ в британската столица. Всъщност Чилновските баби бяха поканени още миналата година да участват във форума, който дава възможност за изява на групи за български фолклор най-вече от средите на имигрантите в Европа и по целия свят. „Бабите“ дори вече си бяха организирали пътуването с микробус през половин Европа. Тогава обаче пътешествието им се провали, тъй като буквално дни преди заминаването стана атентатът в Белгия и групата някак се обезсърчи. 
Не че тази година също нямаше атентат - че дори и в самия Лондон, на Уестминстърския мост. Само че този път Чилновските баби вече явно разсъждаваха философски - както и по-голямата част от европейците, които не спират да пътуват от място до място и след кървавия  шок в Тулуза, в Германия, Франция и Белгия. 
И така групата за автентичен фолклор от живописното русенско село пристига в Мъгливия Албион - този път със самолет на летище Лутън. Няколкото дни в този приказен град бяха наистина невероятни, разказват жените от групата. Преди самото излизане на сцената и преди официалното начало на фестивала те заедно с други самодейки от групите участници извили българско хоро в квартал Енфилд. Първо започна да свири една гайда - това беше нашият гъдулар Пенчо Пенчев, след това постепенно се събрахме и се уловихме на хоро, към нас започнаха да се присъединяват и другите, скоро площадът се оказа запълнен с нашия хоровод, а отстрани се събираха все повече и повече лондончани, привлечени от нашата музика и нашето весело настроение, разказваха „бабите“. 
Първоначално в програмата било предвидено Чилновските баби да се представят в първата част на списъка с изпълнения. След това организаторите преместили чилновчанки към края. Наредихме нашите възглавници - тъкани и бродирани, които винаги предизвикват адмирации, на самата сцена, обясни ръководителката на групата Стефка Атанасова. „Бабите“ изпели „Мила дъще мамина“, „Петър фенер пали“, „Мала й мома цветя брала“ и когато накрая запели авторската песен на Стефка Атанасова „Село мое“, публиката вече не можела да сдържа сълзите си. Цветя поднесло внучето на Стефка - малкият Алберт Константин, който живее с родителите си в Лондон, а в гримьорната при нашенските „баби“ дошъл Ники Николов, друг лондонски българин, който благодарил за вълнуващите изпълнения, които го върнали в селото на неговите баба и дядо - Чилнов! 
Посвещението на нашата изява е на 30-годишнината на нашата група и на 90-годишнината на чилновското читалище „Светлина“, добавят от фолклорната формация и благодарят на всички свои спонсори.