„Нито съм искал, нито съм получавал пари“, заяви пред състав от Софийски градски съд заподозреният за вземане на подкуп русенски съдия Николай Стефанов.
Магистратът бе задържан при акция на столични прокурори и служители на ДАНС в събота следобед в района на Съдебната палата след сигнал на Свилен Стефанов, адвокат и бивш прокурор, подал оставка през 2008 година след шумен скандал. След ареста на съдията мнозина юристи заявиха, че това е капан, в който е попаднал невинен човек, и застанаха на негова страна.
Според прокуратурата съдията е поискал 1000 лева, за да одобри споразумение на клиенти на адвоката, което всъщност вече е било направено и то още на 9 февруари.
Има свидетелски показания и на колега на Свилен Стефанов, който твърди, че съдията е търсил и него за уреждане на уговорените 1000 лева.
В съдебната зала се потвърди информацията, която „Утро“ вчера пръв публикува - че нито при личния обиск на Николай Стефанов, нито при щателното претърсване на караната от него кола са открити пари.
„Когато спряха автомобила, в който бяхме със Свилен Стефанов, обискираха всичко. Из протоколите пише, че липсват доказателства, т.е. не са намерени пари. Познавам Свилен Стефанов отдавна. Преди да потеглим с автомобила, той каза, че някаква негова любовница го чакала с нетърпение. След като видях полицейския автомобил, го попитах да не е направил нещо“, каза пред съда обвиняемият и поиска да бъде пуснат от ареста.
Според прокуратурата той трябва да остане в ареста, докато тече следствието.
Съдът прецени, че има обосновано предположение, че Николай Стефанов е поискал подкуп, освен това съществува опасност да се укрие или да повлияе на свидетеля и го остави в ареста.