Изграждането на магистрален път Русе-Велико Търново е основен приоритет за русенския регион, обяви вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В националния бюджет са заложени 4 милиона лева за идейното проектиране, през 2016 г. трябва да започне процедурата по отчуждаване на терени, а през 2017 е възможно да започне строителството, като за финансирането ще се водят преговори с Европейската инвестиционна банка, каза Павлова. Магистралата ще бъде с дължина 110 километра, а цялата стойност на строителните работи вероятно ще надхвърли 800 милиона лева, поясни тя. Реалистично е да се мисли, че до 2020 г. магистралата ще бъде завършена, добави Павлова, като обясни, че предвид този мащабен проект няма да се инвестира в допълнителна трета лента по пътя Русе-Бяла. Наясно сме, че участъкът около Бяла създава проблеми, затова той остава на нашето внимание и ще помислим за допълнителното му обезопасяване, каза тя.
По новата програма „Региони в растеж“ Община Русе има заложени 67 млн. лева за 12 проекта само до края на тази година, свързани с градската среда, с градския транспорт и инфраструктура, свързана с образованието, съобщи министърката. Още това лято по тази програма ще започне изграждането на 53-километровия път Русе-Червена вода-Тетово-Дулово, така че той от следващата година ще влезе в експлоатация.
Министър Павлова обърна специално внимание на друга невралгична транспортна точка в Русе - булевард „България“. Лошото качество, множеството дефекти, в това число и свързани с маркировката и осветлението, пречат на обекта да бъде издаден с акт 15 и акт 16, коментира тя. И увери, че ще бъде направено всичко възможно изпълнителят да бъде заставен да си свърши работата както трябва, за да получи проектът законния си финал. Колкото до велоалеята, тя има нашата подкрепа и се надяваме, че ще стане част от мащабната също нова програма „Бавария-Румъния“, за която е предвидено финансиране от около 260 млн лева, каза Павлова.
Новините тя съобщи след среща в Русе с областния управител Стефко Бурджиев и кмета Пламен Стоилов. Министър Павлова пристигна в града вчера следобед, като целта й беше да разясни пред русенци детайли от националната програма за енергийна ефективност. Преди това тя разгледа хода на строителните работи по ул.“Александровска“ и площад „Батенберг“. Проектът е прекрасен и нещата се правят много сериозно и стабилно, коментира тя.
„Навсякъде по света е забранено частичното саниране на сградите, ние сме единствената държава, където това се допуска, затова блоковете в кварталите изглеждат така - дори боядисани различно, един в розово, друг в зелено. Затова чрез националната програма за енергийна ефективност ние искаме вашите жилищни сгради да станат по-красиви, по-топли, по-уютни, но заедно с това чрез нея ще се опитаме да решим и побългарения модел, който обезобразява кварталите“, каза Павлова по-късно пред пълната с граждани Пленарна зала. Санираните по програмата жилищни блокове ще бъдат боядисвани в хармонични тонове, климатиците от външните стени ще бъдат преподредени един под друг, обясни тя. Министърката направи презентация на националната програма, като разясни конкретни детайли в нея, припомняйки, че за санирането на блокове с повече от 36 собственици са отделени 1 милиард лева. Други 300 милиона лева ще бъдат предвидени за следващия етап на програмата за безплатно саниране, който ще започне след две години и ще включва сгради с по-малко обитатели.
Русенци поставиха множество въпроси, повечето от тях еднотипни. Основното питане беше свързано с това дали и колко ще плащат собствениците за конструктивното укрепване на сградите, което ще се прави след преценка на специална комисия. Това ще бъде напълно безплатно, увери министър Павлова. По програмата се заплаща всичко - техническото обследване, подмяната на вертикални щрангове в общите части, подмяна на старо остъкляване на балкони /стига да не нарушава габаритите на сградата/. Единствено ако някой си е позволил да премахва носещи панели при досегашен ремонт у дома, това трябва да се възстанови от собственика, каза Павлова.
Брожение предизвика друг въпрос, свързан с плащането на вложените вече в обследването и санирането пари, ако стане така, че някой от обитателите в блока не осигури достъп до апартамента или ако сдружението по някаква причина се откаже от по-нататъшна работа по сградата. Ние трябва да защитим интересите на държавата, ако има виновно неизпълнение и се получи отказ по средата на действията, тогава ще си платите, пък после ще си търсите парите от съседите! - отсече Павлова. Вие нямате право да искате от нас колективна отговорност, защото ние сме данъкоплатците, с чиито пари вие осъществявате тази програма, репликира русенецът, поставил този въпрос. Според него е редно държавата, която подхваща този проект, сама да накаже и глоби конкретната персона, по чиято вина е допуснато спирането на работата. Този проблем бе споделен и от други представители на големи жилищни сгради с по над 500-600 обитатели. Решението на общото събрание на входовете е солидарно, след като 67% от собствениците вземат едно решение, то важи за всички, припомни Павлова.
Мен са ме изпратили близо 500 души, които живеят в нашия блок със 7 входа, за да ви задам един-единствен въпрос, каза русенка. Въпросът гласеше: „Може ли да ми се подпишете и да гарантирате, че санирането наистина ще бъде безплатно?“. Защото сдружението сключва договор с банка за кредитиране, а не за безвъзмездна помощ, обясни жената, като отново настоя за гаранции. Това го получавате с подписа на областния управител, който е представител на държавата, обясни, вече леко изнервена, Павлова. И наново припомни, че Българската банка за развитие финансира, а държавата осигурява покриването на 100% от кредита, в това число и лихвите.  
Търсете Общината, на всеки свой въпрос ще получите отговор! - увери кметът Пламен Стоилов, който заедно с областния управител Стефко Бурджиев и народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова също взе участие в срещата. На микрофона кметът Стоилов си огласи номера на мобилния телефон и заяви: Ние - аз и моят екип, носим отговорност, затова ще направим всичко, за да успеем, а не да се провалим!“.