Редно е да има последствия, ако председателят на Софийския градски съд Владимира Янева наистина е подписала повече от разрешения срок СРС-та. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов.

Според Иванов фактите в доклада на председателя на Националното бюро за контрол на СРС-та Бойко Рашков са смущаващи и последствия трябва да има.

Правосъдният министър увери, че Рашков ще декласифицира информацията за начина на издаване на разрешителни, за да може впоследствие тя бъде използвана от Висшия съдебен съвет. "Оттам нататък ще видим и каква ще бъде преценката. Като резервен вариант Висшият съдебен съвет може да бъде сезиран и от министъра на правосъдието", каза още Иванов.

Не става дума за конкретен съдия. Много е важно да се вземат системни мерки, защото отдавна е ясно, че в СГС отказите за използване на СРС-та са смущаващо ниски. Липсва регистър, в който всеки съдия може да провери дали същите хора вече са били подслушвани", подчерта правосъдният министър. Иванов определи думите на премиера Бойко Борисов "при 4 години за Цветанов, 400 години за всички по веригата "Червеи" като емоционални.

По време на дискусия за мерките, които трябва да бъдат взети след поредния мониторингов доклад на ЕК, Иванов обясни, че Стратегията за съдебната реформа е била приета от т. нар. "коалиция на нежелаещите". Той посочи Румъния и Чехия като страни за пример, в които се работи много широко за реформирането на съдебната система, а казуса КТБ – като пример за политическа корупция и липсата на желание на институциите да реагират.

Според Иванов липсата на съдебна реформа е удобна за много хора в България и Мониторинговият доклад по механизма за сътрудничество и проверка е основната причина, заради която се говори за нея. "Не знам какъв лост бихме имали, ако не го нямаше този механизъм. Затова трябва да сме му благодарни", заяви министърът на правосъдието.

Иванов каза, че докладът на ЕК е писан преди първите 100 дни на правителството и затова тонът в него е изчаквателен, с нисък кредит на доверие, но висока лихва. "По-големият проблем , че не Европейската комисия, а българското общество не ни дава кредит на доверие", подчерта той и допълни, че трябва да се работи не само за реформирането на ВСС, но и на цялостния модел на съдебната система.

Иванов не отрече, че съдебната система разполага с достатъчно ресурси, но те се управляват добре. Според правосъдния министър липсва и дискусия за реформирането на прокуратурата.