Български депутати заявиха, че признават Крим за част от Русия, пише руският седмичник „Аргументи и факти“. Изданието отразява среща на делегация парламентаристи от партията „Атака“, водена от лидера ѝ Волен Сидеров, с кримските власти на 12 февруари в Симферопол.

„Убедени сме, че всичко, станало в Крим през периода на „Кримската пролет“, е правилно.
Признаваме и референдума в Крим, и присъединяването на републиката към Руската федерация. За България Крим е неразделна част от руската история и тук се чувстваме като на родна земя“, цитира вестникът българския депутат.

Сидеров разказал, че партията му е обявила в България подписка за общонароден референдум с въпроса дали България трябва да членува в НАТО.
За подписката съобщават редица печатни и електронни издания в Русия, като се позовават на РИА „Новости“.

„Сигурни сме, че днешната политика на България е погрешна, изцяло продиктувана от Запада. Българският народ трябва да си каже думата,
да изрази своята позиция, както успяха да направят преди по-малко от година хората в Крим“,
се казва в изявление на Сидеров, цитирано в материала. Според „Аргументи и факти“, днес българската делегация планира да се срещне с кримския ръководител Сергей Аксьонов.

Депутатите от „Атака“ са убедени, че визитата им на полуострова „ще задълбочи културните, социалните и икономически връзки между България и Крим“.
Политическата партия „Атака“ е създадена през 2005 г. в София. Нейни представители заемат 23 от общо 240 места в българския парламент. Партията се обявява за извънблоков статут на България (т.е. излизане на страната от НАТО и от ЕС), за подновяване и развитие на руско-българските отношения, допълва руският седмичник.

Според Сидеров България трябва да напусне НАТО и да обяви неутралитет. По думите му, за да бъде разгледан въпросът за референдум, трябва да бъдат събрани или подписите на поне 60 български депутати или 300 хил. подписа сред населението, пише „Московский комсомолец“.

Близо 80% от българите подкрепят
референдума в Крим и влизането на полуострова в състава на Русия, заявила пък депутатката Магдалена Ташева, цитирана на сайта на местната новинарска агенция „Крим Медиа“.

По думите ѝ приблизително толкова са и жителите на България, които не подкрепят санкциите на САЩ и ЕС, наложени на Русия.
Гостите от „Атака“ са първата българска парламентарна делегация, посетила Кримския полуостров след включването му в състава на Руската федерация, допълва електронното издание „Век“.