Не е важно какво съм заявила, а какво е възможно и какво е по закон. Гласовете на Комисията по бюджет и финанси за заема за 16 млрд. лева са 9 на 8 в полза на изтеглянето му, поради което считаме законопроекта за приет.

Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, предаде репортер на БГНЕС.

Възникна спор дали следва гласът на г-н Търновалийски да се зачита, призна минути след скандалното решение председателят на комисията Менда Стоянова. Тя съобщи, че Търновалийски е заявил по имейл на своя колега Румен Гечев как ще гласува.

"Гласът му не може да бъде зачетен по следните причини - не присъства в момента, не се е регистрирал днес изобщо в парламента и не е подал своя молба за отсъствие по причини, касаещи дейността му като депутат", каза Менда Стоянова. Според нея, явно Търновалийски или отсъства по неуважителни причини или е тежко болен, и вероятно ще представи болничен, съответно няма как дистанционно да заяви своя глас.

В началото на заседанието обаче председателката на комисията се е съгласила и е протоколирано, че гласът на Георги Търновалийски ще се зачита. "Да, вие сте прави, това беше моя грешка - прибързано решение преди проверка на всички обстоятелства", призна Стоянова. Тя обаче не отговори дали ако гласовете не бяха 9:9 е щяла да подходи по същия начин.

"Не е важно какво съм заявила, а какво е възможно и какво е по закон", добави тя относно скандалния казус. Гласовете в момента са 9:8, поради което считаме законопроекта за приет, потвърди тя.

На въпрос дали заради нейното решение в началото на комисията гласуването може да бъде атакувано, Стоянова отвърна негативно. "Не може да се атакува юридически едно изявление, което не почива на правни норми или на фактическа обстановка", подчерта председателят на комисията.

Същевременно тя призна, че има и друг отсъстващ депутат, но от ГЕРБ, който е заявил своя глас и той е "за" ратификацията, като неговият глас е признат. Стоянова показа пред медиите разпечатано съобщение от депутата Владислав Николов, което й е предоставено. В същото време обаче тя не признава заявката на Георги Търновалийски, въпреки че той е изпратил заявка на Румен Гечев, който е не просто член, а зам.-председател на комисията. От своя страна Гечев надлежно е обявил това в началото на комисията, а Стоянова го е приела.

Още в края на заседанието Румен Гечев призова Стоянова да не съсипва авторитета на комисията и своя личен и да взема това скандално решение, тъй като така или иначе ратификацията на заема за 16 млрд. лева трябва да мине през пленарната зала, преди да бъде приет окончателно.