Прокуратурата ще повдигне обвинения, прокуратурата ще каже кой е виновен по скандалната разработка "Червеи". Това между другото е един сериозен тест и за прокуратурата, за критериите и за стандартите, които прилагат.

Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов по повод разработка "Червеи", съобщиха от правителствената пресслужба.

"Гледам, че медиите много ревниво пазят съдийката, която е издала разрешителното, Владимира Янева. Шеф на съд е, след като шефът на съда издава такова разрешително и то за такива срокове, за това вчера на Министерски съвет възложих на правосъдния министър, като председател на ВСС, да инициира и да направят едно изслушване във ВСС. Защото това е притеснително. За мен 300 дни да текат мероприятия и някой да ходи да ги продължава и да казва, че става въпрос за банички дали ще откраднат, или туба бензин, ми изглежда доста несериозно", каза Борисов.

Той подчерта още, че е много доволен от работата на Бюрото за контрол върху СРС-тата. "Хубавото е, че то е съставено изцяло от предишното мнозинство на БСП, ДПС, Атака и никой не може да заподозре каквато и да е политическа игра, реваншизъм или някой от нас да се е занимавал с подобни неща, или да атакуваме някой с тях. Знаете моето мнение, че не трябва да се пипат службите, за да може опозицията да е спокойна и да може да използваме времето да строим, да развиваме и изграждаме България. Тези скандали и разработки единствено харчат огромен обществен ресурс и създават недоверие", каза още премиерът.

Министър-председателят благодари на Бюрото, че много ясно е указало действията и на съдиите, и на прокурорите, и на службите. "Когато заявител е МВР, а го експлоатира ДАНС, възниква въпросът защо. МВР няма капацитет ли? Като няма капацитет да си го поискат ДАНС, да си носят отговорност. Виждате бивши министри, бивши началници казват - ние дори не сме знаели за това. Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни и да стигнат до края. Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира още Бойко Борисов.