Срещата на финансовите министри от еврозоната не доведе до споразумение с Гърция.

„Обсъдихме множество проблеми, един от които е сегашната програма“, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.

„Обсъдихме възможността за удължаване. Ясно е, че за някои това е предпочитаното решение, но не сме стигнали до него. Ще имаме нужда от малко повече време“, добави той. Дейселблум подчерта, че
преговорите ще продължат на 16 февруари.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис омаловажи липсата на обща позиция след седемте часа преговори.
„Целебно споразумение“ може да бъде постигнато в понеделник, добави той.

Според Варуфакис извънредната среща на еврогрупата не е имала за цел намирането на решение, но се е състояла добра дискусия. Дипломати от ЕС заявиха, че е било очертано общо изявление за Гърция и еврозоната, но
след консултации по телефона с Атина гръцката делегация не го е приела.

Според ДПА това решение е било оповестено, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле си е тръгнал.
Решението за Гърция трябва да бъде взето най-късно на 16 февруари на новата среща на еврозоната, защото след това трябва да бъде одобрено от националните парламенти.

„Търпение до понеделник“, отбелязва в. „Вима“. От страниците на вестника управляващият директор на МВФ Кристин Лагард прави оценката, че срещата ѝ с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в рамките на Еврогрупата е била „полезна“ и че на нея е имало добра размяна на мнения.

Под заглавие „Нощен трилър в Брюксел“ в. „Нафтемборики“ изтъква, че на срещата на Еврогрупата Варуфакис е представил гръцките предложения за решаване на дълговия проблем и че това е станало на фона на силен натиск върху гръцката страна.

Ние сме оптимисти, защото Европа винаги знае да намира решения при безизходици,
казал Варуфакис.

В. „Катимерини“ коментира, че на срещата в Брюксел е имало „засечка“ и че причината да не се стигне до обща декларация се състои в нежеланието на гръцката страна в документа да бъде включена думата „удължаване“, тъй като според Атина това щяло да бъде равносилно на съгласие с удължаване на меморандума (текущата спасителна програма) за Гърция, който изтича след две седмици.

Правителството на премиера Алексис Ципрас не желае удължаване на тази програма, а
иска мостово финансиране, ново кредитно споразумение и преструктуриране на гръцкия дълг.

Позовавайки се на разпространени от финансовото министерство статистически данни, в. „Имерисия“ бие тревога, че през 2014 г. държавният дълг на Гръция е нараснал до 185% от БВП на страната.