Създаване на европейски граничен корпус за реагиране по "горещите точки" на външната граница на ЕС, съставен от гранични полицаи от отделните държави членки поиска Илияна Йотова.

Тя участва в дебата в пленарна зала на Европейския парламент за бъдещето на Агенцията на ЕС за управлението на оперативното сътрудничество на външните граници Фронтекс и на Европейската служба за подкрепа в областта на убежищата, съобщиха от пресофиса на Илияна Йотова.

"Прегледът на досегашните инструменти показва, че анализите на европейските агенции и държавите членки, координацията и сътрудничеството безусловно са много важни, но не са достатъчни.", заяви българският евродепутат и добави, че е необходимо час по-скоро да започне увеличаване на правомощията на Фронтекс.

Представителката на латвийското председателство, което е в момента начело на ЕС, заяви, че възможността за създаване на европейска гранична полиция трябва да бъде анализирана. Тя допълни още, че работна група на Съвета на ЕС обсъжда проучването по въпроса, което бе подготвено от Европейската комисия.

Дебатът бе помрачен от случилата се часове по-рано масова смърт в Средиземно море, където около 300 мигранти се удавиха в опит да достигнат до италианските брегове. Тя се обърна за пореден път към заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс с призив за цялостна политика в областта на миграцията. "Само за една година нелегалните преминавания по външната граница на ЕС са се удвоили повече от два пъти и половина", заяви Йотова. Най-големият натиск, според нея, е в Средиземно море, но не по-малко тежка е ситуацията и по сухопътните граници. Тя подчерта, че само за месец декември над 1500 емигранти са проникнали на територията на България от Турция. Българският евродепутат каза, че Близкият Изток не е единственият източник на бежански вълни към ЕС. "Расте и нелегалната миграция от Косово към Унгария, а събитията в Украйна създават опасност от нова хуманитарна криза и нови бежански вълни", заяви още Йотова.

Тя нееднократно призовава при предходните дебати в пленарна зала за нуждата от създаване на европейска гранична полиция за опазване на външните граници, включително и на тази между България и Турция. Според информация на Фронтекс, един от основните маршрути на нелегална миграция е в източното Средиземноморие, където преминаващи през Турция се насочват към ЕС през територията на Гърция и България. Ситуацията в Сирия, както и либерализацията на турската визова политика към много африкански държави, привличат имигранти, които лесно попадат в Турция и от там пресичат българо-турската и гръцко-турската граница.