Не се е развила грипна епидемия все още в страната, каза националният консултант проф. Тодор Кантарджиев в студиото на “Денят започва в неделя” по БНТ.
Той допълни, че Националния център по заразни болести следи ежеседмично 300-400 хил. души и на сайта на центъра всеки може да провери колко души са се обърнали с оплаквания.

Ако се разболеем от грип, категорично не трябва да ходим на работа, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев. Ако не останем вкъщи, можем да спомогнем за развитие на грипна епидемия, допълни той.

Проф. Контаджиев напомни, че не трябва при първите симптоми на грип веднага да преминаваме на антибиотик, а да започнем с по леки лекарства. Ако успеем да овладеем симптомите в първите 48 часа, няма да се наложи да приемаме антибитик въобще.

Симптомите на грипа не започват с хрема, подчерта проф. Тодор Кантарджиев. Обикновено разбираме, че сме болни, когато почустваме дискомфорт, болки в главата и мускулите, отмаляване.

Той коментира и темата за бежанците и страха на хората от страшните и непознати инфекции, които могат да пренесат в старната ни. Контаджиев подчерта, че не се наблюдават такива инфекции, пренесени от бежанците.

До края на месеца може да очакваме увеличаване на случаите на грипни заболявания, отбеляза той. В последно време обаче броят на заболелите е по-малък в сравнение с по-предни години, подчерта Кантарджиев.