Предупрежденията относно възможността роботите някой ден да нападнат своите собственици витаят в общественото пространство паралелно с развитието на самите роботи. И изглежда, че тези страхове не са неоправдани.
52-годишна южнокорейка била принудена да се обади на пожарната, за да й помогне да се освободи от челюстите на своя робот-прахосмукачка, след като машинката се опитала да изяде главата й по време на сън, съобщи inhabit.com.

Малкият робот-прахосмукачка с формата на диск бил програмиран да щъка наоколо из дома на жената, за да почиства праха и боклуците по земята. В този ден точно жената била поседнала на пода и задрямала. Прахосмукачката решила, че това е боклук, и „лакомо” се нахвърлила да дъвче косата на жената.
Корейката се обадила на пожарната за помощ. От службата за спешна помощ дошли бързо и успели да свалят робота от главата й, преди да я е заглозгал по-сериозно. Според местните медии, жената няма сериозни наранявания.
Предупрежденията за възможния апокалипсис, при който роботите ще нападнат хората, витаят в общественото пространство още от времето на първия филм „Терминатор”. Малкият домашен помощник от случката обаче подсказва, че действително не сме в състояние да предвидим всичко, колкото и интелигентни да направим роботите.