Ново устройство, разработено от специалисти в университета Кеймбридж, може да спаси, чрез дихателен тест за рак над 10 000 живота годишно само във Великобритания, предаде  "Скай Нюз". То може да открива рак на белия дроб и червата още преди да се появят симптомите.

Системата представлява наночип, голям колкото монета, който анализира дъха на пациента за малки следи от химически вещества, показващи наличието на зараждаща се болест. Така, преминавайки през този тест, пациентите ще могат да бъдат лекувани по-рано, което повишава шансовете им за оцеляване, пише "Мирър".

Д-р Били Бойл обяснява, че дрегерът, чиито изпитания започват през лятото,  може да се използва при хора, обременени с наследствен риск, въпреки липсата на каквито и да било симптоми.

Ако изпитанията се окажат успешни, скоро устройството може да се появи в кабинетите на личните лекари и дори в аптеките. Това ще позволи на пациентите с висок риск като пушачи над 50 години да се изследват редовно преди появата на първите признаци на заболяването.

Експертите се надяват новата технология да се използва и за откриване на други сериозни заболявания.