За първи път в света изследователите ще приложат техниката за генетично модифициране CRISPR върху човек, в опит да лекуват рак.

Изследователи от Съчуанския университет обявиха, че са готови да приложат технологията за генетично модифициране CRISPR върху хора за първи път в историята на човечеството, съобщи MedicalXpress.com.

Китайските учени определено изпреварват своите колеги от други държави в експериментите за промяна на човешкия геном. Те вече успяха да модифизират генома на ембриони, но сега за първи път ще приложат технологията върху възрастни хора, болни от рак на белите дробове.

Техниката за генно редактиране CRISPR нашумя напоследък. Изследователи от цял свят се опитват да използват тази техника като средство за лечение на различни заболявания или за промяна на същността на биологичните същества.

Учените от Китай ще търсят начин да блокират действието на ген, който блокира протеин, наречен PD-1. Предварителни изследвания показват, че този ген действа като спирачка на имунния отговор за предотвратяване на атаката срещу здравите клетки.

След като модифираните клетки бъдат редактирани и проверени за грешки в резултат на прилагането на CRISPR, те ще могат да се размножават и пускат в кръвта на пациента. Учените искат да заставят имунната система на човека по-агресивно да атакува раковите клетки, като ги убива, и по този начин да излекуват болния.

Изследователите признават, че засега не знаят как ще реагира човешкото тяло на подобна процедура – дали тя ще доведе до агресивна атака срещу тумора, или ще предизвика проблеми, свързани с излишно форсиране на имунната система.

Клиничните изпитания ще започнат следващия месец. Подбрани са 30 кандидати за участие в експеримента, но от тях само един ще приеме модифицираните клетки в три последователни дози, за да се проследят внимателно както позитивните, така и негативните последствия.

Главната цел на предстоящите изпитания е да се разбере доколко безопасна е подобна процедура за генетично модифициране при хората, но изследователите се надяват да видят и признаци за намаляване на тумора, в резултат на приложението й.