Багерите на "Напоителни системи" вече работят на дигите на река Стряма, каза кметът на село Трилистник, Пловдивско Мирчо Петров.

Това е работа, която трябваше да се свърши от преди 3-4 години, добави той. Благодарен съм на медиите, те спасиха едно село от наводнение, подчерта още Петров.

По-рано той каза, че не иска да влизат в новините, след като селото се е наводнило. "По-добре за нас да се чуе сега, когато все още има време да се реагира, каза Мирчо Петров.

На четири места дигите на река Стряма над селото са компрометирани. Всъщност кметът казва това от три години, но засега почти никой не го чува. Кметът на община Марица Димитър Иванов е наредил на 1 май миналата година едната дига да се възстанови, това е направено със средства на общината. Останалите три обаче продължават да са потенциален риск за жителите на селото, което е 600 м надолу. Още две граници има около дигите, на село Скутаре и на Калековец, но единствено Трилистник според нивелацията е застрашено от наводнение. Мирчо Петров каза още, че в момента във водосбора има прекалено много вода, а когато тръгне и разтопеният сняг, бедата може да се случи всеки момент. Тогава ще се наводни и участъкът на магистрала "Тракия" . На мястото, до което могат да стигнат само високопроходими коли, вчера са били кметът на община Марица с представители на "Напоителни системи", чиято грижа всъщност са дигите. Самият кмет на селото всеки ден ходи на мястото, за да се увери със собствените си очи за нивото на водата. 800 души живеят в Трилистник.