Финансистът Емил Хърсев от 10 години има сметка в банка HSBC, само че в лондонския клон. В сутрешния блок на БНТ той заяви, че ни най-малко не е стреснат от изнесените данни, че в същата банка 74 българи са държали пари в сметки с възможност за укриване на доходите. „Става въпрос за една от най-стабилните банки в света”, посочи той.
Според него, изтичането на информацията, след което се разрази скандал, не е случайно, а идва от конкуренцията на банката. „Не е първата банка, ударена по този начин”, заяви Хърсев. „Нищо незаконно няма и нищо крадено няма, ако човек държи сметка в тази банка”, допълни той.

По отношение на информацията, че лице с българско гражданство държи в специалната „услуга” на банката 264 млн. долара Хърсев коментира: „Става въпрос за дружество и най-вероятно не за нетни натрупвания, а за прехвърляне. Никой не държи толкова пари на едно място. Биха били разхвърляни”.

Финансистът изтъкна, че по принцип в движението на пари няма нищо незаконно. „Нашата държава следи ли какво става? Има ли някаква идея. Не че е забранено, но трябва да имаш идея”, каза той.

„За вноса и износа на гъши дроб също няма забрана. Но въпреки това ние имаме статистика за вноса и износа на гъши дроб. А нямаме данни за вноса и износа на пари”, обясни Хърсев.

Кольо Парамов пък смята, че в подобни „специални” сметки в банките се държат парите от външнотърговските дружества от преди 1989 година, които така и не са върнати в държавата. Той настоява „държавата да встъпи в своето право и да организира този процес” и да ползва наличните бази данни.

„За да се разкрие информационната база трябва да се използват абсолютно всички методи и възможности и да се стигне до края”, заяви той.