Към днешна дата "Южен поток" не е прекратен, ние нямаме нито писмен документ, че е прекратен. Като страна не сме направили нищо, което да спре строежа на Южен поток. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

Изискването на ЕК за третия либерализационен пакет или по всяка една тръба да има възможност и друг транзитьор да вози газ не е приумица на България. Тя е задължителна за Гърция, Румъния и за всяка една страна-членка на ЕС, каза премиерът.

Не ЕС канцелираха проекта "Южен поток", Москва са адресатите на въпроси, свързани с някакви компенсации. Що се отнася до европейските правила, те важат във всяка една точка на територията на всяка една членка на ЕС, посочи от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Що се отнася до "Набуко" и "Южен поток", всички те бяха обсъдени днес по време на заседанието и фактът е, че се намираме в много усложнена обстановка. Целта ни днес и за в бъдеще ще бъде да обмислим на първо място проектите, които предстои да реализираме, които са в рамките на нашия контрол, може да построим сами, независимо от външни фактори и може да реализираме в следващите 2 до 3 години, за да може да осигурим по-добра взаимосвързаност на различните части на Европа и, за да може да сме атрактивни по отношение на предстоящи по-мащабни енергийни ефекти, каза той. Затова това, което обсъдихме с премиера днес беше и планът ни да може всяка една страна-членка да има осигурени 3 източници на доставки на газ. Това ще осигури не само конкурентост, но и понижаване на цените. Това, с което сме се ангажирали ние от ЕК, е да може да предоставим правна и техническа подкрепа, за да може да гарантираме, че това, което е необходимо да се направи в България ще се случи по правилния начин, заяви Шефчович.

В отговор на въпрос защо се е учудил след като разбрал, че "Южен поток" ще бъде спрян и заменен с турски, Марош Шефчович посочи, че е имало елемент на изненада и мисли, че нивото на изненада за всички е било различно. По отношение на намеренията да се построи т. нар. "Турски поток", той посочи, че е казал на изпълнителния директор на Газпром при лична среща: Изненадани сме, очаквали сме че когато става дума за такива важни енергийни проекти комуникацията помежду ни трябва да става по утвърдените канали за комуникация, най-малкото да проговорим нещата първо. Еврокомисарят припомни, че преди да бъде обявено това е имало покана от него към различните държави членки по "Южен поток" на обяд, ден преди този обяд се чу посланието до всички от Анкара.

Мога да подчертая също, че днешната среща отново е един конструктивен подход от нашата страна, за да можем да мерим, ние за себе си в ЕС решения, така че да може в енергийно отношение да сме сигурни, да имаме по-добра взаимосвързаност и да си осигурим разнообразие или т. нар. диверсификация на източници на енергия, заяви Шефрович. Той посочи, че затова фокусът днес е бил върху различни проекти, които "можем реализираме в най-близко бъдеще, които зависят само от нас, зависят от нашата политическа воля, от доброто желание на всички ни, от ЕК, за да можем наистина да се подсигурим в най-близко бъдеще".